Themaoverzicht

Armoede & Schulden

Hoofdthema's

Veel maatschappelijk kwetsbare mensen zijn niet goed in staat hun eigen kracht aan te spreken. Daardoor zijn ze vaak aangewezen op ondersteuning vanuit bijvoorbeeld overheidsinstanties. Vaak lukt het hen ook niet om de eindjes aan elkaar te knopen, waardoor ze steeds meer schulden opbouwen. Hoe kun je die neerwaartse spiraal doorbreken?
Wat ons betreft is dit de oplossing: krachtige samenwerkingsverbanden smeden tussen gemeente, sociaal werk, vrijwilligersorganisaties en bedrijven. Vandaar dit tweejarige project, waarin Sociaal Werk Nederland het voortouw neemt om relevante kennis en partijen in twaalf regio’s te verbinden. Die gezamenlijke inspanning zal eraan bijdragen dat mensen aan de onderkant weer de weg naar boven weten te vinden.

Meer weten over arme mensen, bonsaibomen en projectplan?

Nieuwsbericht

Mensenrechten in gevaar door blijvende armoede

Op 17 mei 2017 geplaatst door

Hardnekkige armoede is een gevaar voor de mensenrechten in Nederland. Door geldgebrek komen mensenrechten als recht op onderwijs, werk, gezondheid en huisvesting in het gedrang. Het bestrijden van armoede moet daarom hoger op de agenda, vindt het College voor de Rechten van de Mens, aldus een artikel op Nu.nl over het onderzoek dat dit college liet uitvoeren door marktonderzoeksbureau GfK.
Daarom moet de overheid met een nationaal programma komen om de armoede te bestrijden, stelt het college in de woensdag verschenen rapportage Mensenrechten in Nederland.
Te weinig geld hebben voor eten, schaamte voor je eigen leefsituatie of niet de zorg kunnen krijgen die je nodig hebt. Het zijn problemen waar veel Nederlanders met een laag inkomen tegenaan lopen, schrijft dagblad Trouw, naar aanleiding van dezelfde studie. Van de mensen die armoede ervaren zegt 80% dat geldgebrek hun gezondheid en waardigheid beïnvloedt; 91% ziet zijn vrije keuze aangetast.

Overheidsboetes laten schulden explosief stijgen
‘Ondanks het herstel van de economie is armoede nog steeds een groot probleem in Nederland,’ tekent Trouw op uit de mond van Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College. ‘Veel mensen hebben weer werk, maar schulden en boetes spelen een grote rol. Dat komt ook door de explosieve manier waarmee de overheid boetebedragen verhoogt bij mensen die het tóch al niet kunnen betalen. We zien mensen die op basis van een betrekkelijk kleine boete helemaal in de problemen komen.’
De cijfers liegen er volgens de organisatie niet om. Ongeveer 2,5 miljoen mensen in Nederland zijn laaggeletterd. Veel van hen zijn langdurig arm, hebben gezondheidsproblemen en zijn minder betrokken bij de maatschappij en politiek.

Lees het hele artikel in Trouw en op Nu.nl

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten