Themaoverzicht

Armoede & Schulden

Actuele thema's Sociaal werk

Veel maatschappelijk kwetsbare mensen zijn niet goed in staat hun eigen kracht aan te spreken. Daardoor zijn ze vaak aangewezen op ondersteuning vanuit bijvoorbeeld overheidsinstanties. Vaak lukt het hen ook niet om de eindjes aan elkaar te knopen, waardoor ze steeds meer schulden opbouwen. Hoe kun je die neerwaartse spiraal doorbreken?
Wat ons betreft is dit de oplossing: krachtige samenwerkingsverbanden smeden tussen gemeente, sociaal werk, vrijwilligersorganisaties en bedrijven. Vandaar dit tweejarige project, waarin Sociaal Werk Nederland het voortouw neemt om relevante kennis en partijen in twaalf regio’s te verbinden. Die gezamenlijke inspanning zal eraan bijdragen dat mensen aan de onderkant weer de weg naar boven weten te vinden.

Meer weten over arme mensen, bonsaibomen en projectplan?

Nieuwsbericht

Budget Maatwerkondersteuning bespaart gemeente kosten

Op 2 mei 2017 geplaatst door

Het college van B en W van Zaanstad wil de pilot ‘Budget Maatwerkondersteuning wegens succes omzetten in gemeentebeleid. Met dat budget kunnen professionals van het wijkteam de bijzondere bijstand inzetten als specifiek middel om burgers uit de problemen te helpen. ‘Zolang er maar een duidelijk plan, een doel en een goede beschrijving van de complete situatie van de burger aan ten grondslag ligt,’ aldus de Zaanse wethouder Jeroen Olthof.

Bij huurachterstand of schulden
Het maatwerkbudget wordt op heel verschillende manieren gebruikt. De ene keer om een dreigende huisuitzetting te voorkomen, de andere keer voor het verminderen of stabiliseren van schulden. Wethouder Olthof: ‘Deze inzet van de bijzondere bijstand kan problemen rond schuldsanering vlottrekken, de gezondheid van mensen verbeteren of een belemmering wegnemen bij re-integratie naar werk.’

Evaluatie pilot
Het Maatwerkbudget werkt, zo bleek uit een evaluatie van de pilot door het Verwey-Jonker Instituut. Onderzoekers hebben bijvoorbeeld gekeken naar de maatschappelijke kosten die zijn voorkomen dankzij het maatwerkbudget. De kosten waarop uiteindelijk is bespaard zijn onder meer uitkeringskosten, de uren inzet van het wijkteam en de uren inzet van schuldeisers. Maar ook op de inzet van de tweedelijnszorg, de kosten huisuitzetting, de kosten pleegzorg en daklozenopvang en op de kosten voor inzet van schuldhulpverleners is bespaard, aldus de onderzoekers.

Bron: Zorg+Welzijn
Trefwoorden: Zaanstad, maatwerkbudget, pilot
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Functie: tekstschrijver
Organisatie: Sociaal Werk Nederland
Armoede & Schulden
Ik wil delen
Home
Wie we zijn
Wat we doen
Actueel
Thema'sVraag & AntwoordOnze ESF-subsidiePrivacy Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten