Themaoverzicht

Armoede & Schulden

Hoofdthema's

Veel maatschappelijk kwetsbare mensen zijn niet goed in staat hun eigen kracht aan te spreken. Daardoor zijn ze vaak aangewezen op ondersteuning vanuit bijvoorbeeld overheidsinstanties. Vaak lukt het hen ook niet om de eindjes aan elkaar te knopen, waardoor ze steeds meer schulden opbouwen. Hoe kun je die neerwaartse spiraal doorbreken?
Wat ons betreft is dit de oplossing: krachtige samenwerkingsverbanden smeden tussen gemeente, sociaal werk, vrijwilligersorganisaties en bedrijven. Vandaar dit tweejarige project, waarin Sociaal Werk Nederland het voortouw neemt om relevante kennis en partijen in twaalf regio’s te verbinden. Die gezamenlijke inspanning zal eraan bijdragen dat mensen aan de onderkant weer de weg naar boven weten te vinden.

Meer weten over arme mensen, bonsaibomen en projectplan?

Nieuwsbericht

Mobility mentoring wint terrein

Op 3 april 2017 geplaatst door

Nederland is Canada voorbij op de ranglijst van gelukkigste landen ter wereld. Toch kampt 80% van de hulpbehoevende mensen die aankloppen bij een wijkteam met geldproblemen, zo meldde de ‘Transitiecommisise Sociaal Domein’ vorig jaar. Bijna een op de vijf Nederlandse huishoudens heeft met schulden, nog los van hypotheken. De gemiddelde schuld van mensen in de schuldhulpverlening bedroeg in 2015 43.000 euro.

Groot artikel in NRC
NRC wijdde afgelopen zaterdag twee volle pagina’s aan de hardnekkige problemen van Nederlanders met schulden. Maar ook aan het toenemende aantal gemeenten dat onderkent dat een structureel probleem ook een structurele oplossing vraagt, zoals het uit de VS overgewaaide Mobility Mentoring. L. ‘We kunnen wellicht beter aansluiten bij de leefwereld van de klant,’ zegt directeur Coen Luttikhuis van de stadsbank Oost-Nederland in het artikel. Die stadbank doet de schuldhulpverlening voor 22 gemeenten in Twente en in de Achterhoek.

Pilot in Alphen aan den Rijn
Alphen aan den Rijn gaat als eerste Nederlandse gemeente aan de slag met Mobility Mentoring. In de pilot traint Alphen 25 ambtenaren om anders om te gaan met hulpvragen. Een ambtenaar die in contact stuurt een inwoner niet langer naar huis met de simpele opdracht dat te regelen, zegt Nadja Jungmann, lector armoede en schulden aan de Hogeschool Utrecht en adviseur bij de Alphense pilot. ‘Voor veel mensen is het uitvoeren van zo’n opdracht allesbehalve simpel. Het vergt doorzettingsvermogen, en het vermogen vooruit te denken. Chronische stress maakt juist apathisch, en minder doelgericht.’

Armoede leidt tot domme keuzes
Mobility mentoring is inderdaad een van de aansprekende voorbeelden van een de innovatieve aanpakken die nodig zijn voor succesvolle armoedebestrijding. En die zijn hard nodig, betoogt Jacqueline Beekman (projectleider Moedige Mensen) in haar recente column. ‘Armoede sluit uit, doet pijn, levert stress op en leidt soms tot domme keuzes. We weten het langzamerhand wel met elkaar. De urgentie en noodzaak om te handelen groeit met de dag.’

Bron: NRC
Trefwoorden: mobility mentoring, nrc, pilot
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten