Themaoverzicht

Armoede & Schulden

Hoofdthema's

Veel maatschappelijk kwetsbare mensen zijn niet goed in staat hun eigen kracht aan te spreken. Daardoor zijn ze vaak aangewezen op ondersteuning vanuit bijvoorbeeld overheidsinstanties. Vaak lukt het hen ook niet om de eindjes aan elkaar te knopen, waardoor ze steeds meer schulden opbouwen. Hoe kun je die neerwaartse spiraal doorbreken?
Wat ons betreft is dit de oplossing: krachtige samenwerkingsverbanden smeden tussen gemeente, sociaal werk, vrijwilligersorganisaties en bedrijven. Vandaar dit tweejarige project, waarin Sociaal Werk Nederland het voortouw neemt om relevante kennis en partijen in twaalf regio’s te verbinden. Die gezamenlijke inspanning zal eraan bijdragen dat mensen aan de onderkant weer de weg naar boven weten te vinden.

Meer weten over arme mensen, bonsaibomen en projectplan?

Nieuwsbericht

Mobility Mentoring start in Alphen aan den Rijn

Op 20 maart 2017 geplaatst door

Tientallen gemeenten in Nederland hebben interesse in Mobility Mentoring, een nieuwe methode voor armoedebestrijding. De gedachte achter deze succesvolle aanpak is dat het wegnemen van stress een noodzakelijke voorwaarde is om blijvend uit armoede te komen. Jacqueline Beekman (Sociaal Werk Nederland) noemde de Amerikaanse aanpak al eerder een doorbraak in de armoedebestrijding, mede op grond van een gesprek met Beth Babcock, hersenwetenschapper en grondlegger van Mobility Mentoring.

Blijvend uit de geldzorgen
Gouden (sociale) Gemeente Alphen aan den Rijn heeft de Nederlandse primeur. "We kennen allemaal de hamstertjes die in hun eigen molentje blijven rondlopen", zegt Nardy Beckers van de gemeente tegen de NOS. "Zo gaat het ook bij de mensen die wij proberen te helpen." Het lukt meestal niet om mensen met voortdurende geldzorgen blijvend uit de financiële ellende te krijgen.

Hersenen veranderen onder invloed van langdurige armoede
Afspraken vergeten, beloften niet nakomen, snel opgeven, weinig flexibel zijn en snel boos worden; schuldhulpverleners komen het vaak tegen. 'De cliënt wíl niet geholpen worden', is dan al snel de conclusie.
Maar vaak is het geen onwil, maar onmacht. Mensen zijn pas in staat om te doen wat er moet gebeuren als de stress onder controle is, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Zie ook het item op het NOS-Journaal van 20 maart 2017. Vanaf tijdcode 15.55. 

Huidige beleid werkt niet
Het enthousiasme over Mobility Mentoring bij de gemeenten en hulpinstanties komt voort uit frustratie over de huidige uitgangspunten voor sociaal beleid: zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid. Dat beleid boekt geen blijvend resultaat. De schuldenproblematiek lijkt niet beheersbaar, ondanks de economische opleving. Eén tot anderhalf miljoen huishoudens hebben risicovolle of problematische schulden.

Neem mensen met schulden bij de hand
“We zijn de afgelopen jaren steeds meer van kwetsbare mensen gaan vragen. Professionals merken dagelijks dat het te veel is", zegt lector Nadja Jungmann. Hulpverleners moeten deze groep veel meer aan de hand meenemen. ‘Stuur ze bijvoorbeeld een sms'je om ze aan een afspraak te herinneren. Het beeld dat veel mensen niet gemotiveerd zijn, verandert als je de invloed van stress erkent.’

Alphen aan den Rijn begint na de zomer met de nieuwe methode. Ruim dertig andere gemeenten, waaronder de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Enschede en Groningen, zijn geïnteresseerd of hebben al vergaande plannen om ermee aan de slag te gaan.

Lees het hele artikel van de NOS.

Meer weten over Mobility Mentoring? Lees het verslag van de Moed-En-Nu-Dag, met workshops van Nadja Jungmann

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten