Themaoverzicht

Armoede & Schulden

Hoofdthema's

Veel maatschappelijk kwetsbare mensen zijn niet goed in staat hun eigen kracht aan te spreken. Daardoor zijn ze vaak aangewezen op ondersteuning vanuit bijvoorbeeld overheidsinstanties. Vaak lukt het hen ook niet om de eindjes aan elkaar te knopen, waardoor ze steeds meer schulden opbouwen. Hoe kun je die neerwaartse spiraal doorbreken?
Wat ons betreft is dit de oplossing: krachtige samenwerkingsverbanden smeden tussen gemeente, sociaal werk, vrijwilligersorganisaties en bedrijven. Vandaar dit tweejarige project, waarin Sociaal Werk Nederland het voortouw neemt om relevante kennis en partijen in twaalf regio’s te verbinden. Die gezamenlijke inspanning zal eraan bijdragen dat mensen aan de onderkant weer de weg naar boven weten te vinden.

Meer weten over arme mensen, bonsaibomen en projectplan?

Nieuwsbericht

Utrechtse wethouder: uitkeringen zijn veel te laag om van te leven

Op 13 oktober 2016 geplaatst door

De vorig jaar ingezette vernieuwde aanpak van armoede in Utrecht werpt voor bepaalde groepen inwoners met een laag inkomen zijn vruchten af, zo blijkt uit een evaluatie door het NIBUD (kenniscentrum consumentenbudget). Dat komt onder meer door het U-pas kindpakket en de uitbreiding van de collectieve ziektekostenverzekering. Desondanks blijven groepen inwoners kampen met een tekort op hun inkomen, constateert het NIBUD; met name stellen en gezinnen met kinderen ouder dan 12 jaar.

Nu blijkt dat een gezin met oudere kinderen op bijstandsniveau 307 euro in de maand tekort komt, ook als gebruik is gemaakt van alle oude en nieuwe regelingen in de stad. Een stel in de bijstand zonder kinderen heeft elke maand 138 euro te weinig. 

Deze situatie dwingt de gemeente de individuele inkomenstoeslag voorlopig te behouden om het tekort op hun inkomen zo beperkt mogelijk te houden. Utrecht kan echt dóórpakken met preventie, vereenvoudiging en maatwerk in de armoedeaanpak, als landelijk het inkomensbeleid op orde is. Wethouder Victor Everhardt (D66) gaat dit bij het Rijk aankaarten.
Zie ook berichtgeving RTL.
 

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten