Armoede en bestaanszekerheid

Sociaal werkers staan dicht bij mensen. Hierdoor zijn ze in staat om problemen vroegtijdig te signaleren en snel ondersteuning te bieden. Dat is waar mensen in armoede mee geholpen zijn. Het doorbreekt de intergenerationele armoedespiraal en verergering van problematiek. In plaats van curatie – symptoombestrijding met financiële noodsteun en voedselbanken – is in elke wijk een stevige (vroeg)signalerings- en preventieaanpak nodig. Een aanpak waardoor mensen in beeld komen vóórdat problemen uit de hand lopen. Hierdoor neemt ook de instroom in (jeugd)zorg en GGZ af.

Meer informatie Minder informatie

 

Moedige Dialoogkrant

Acht pagina’s over twee jaar Moedige Dialoog. Met verhalen, interviews, cijfers, tips en ervaringen van mensen bij het opzetten van 25 kansrijke lokale publiek-private netwerken.

Schaamte over geldgebrek vergroot vaak de armoede

In zijn proefschrift gaat Arnoud Plantinga in op de negatieve gevolgen van schaamte voor armoede.

Schouders Eronder krant #1

Werken aan de beste schuldhulpverlening voor burgers’, dat is het motto waarmee Schouders Eronder ruim een jaar geleden van start ging.

Gratis e-learning: signaleren en begeleiden financiële problemen in het wijkteam

De sociale professionals in wijkteams vormen voor burgers het eerste aanspreekpunt voor ondersteuning in de wijk. Ook wat betreft financiële problematiek. Wijkteams geven aan dat zij worstelen...

Moedige Dialoognetwerken

Deze flyer laat zien wat zien startende lokale netwerken rond armoede en schulden kunnen verwachten als ze aanhaken bij Moedige Dialoog, een initiatief van Sociaal Werk Nederland en Rabobank.

De prioriteit van de aanpak van laaggeletterdheid

Onderzoek wijst uit dat ongeveer 18% van de inwoners van Enschede laaggeletterd is. Dit heeft grote negatieve consequenties voor de laaggeletterden zelf maar ook voor tal van organisaties.

Moedige Mensen! 30 voorbeeldprojecten opstarten, en meer

Project Armoede en schulden projectplan