Themaoverzicht

Arbeidsmarkt & Arbo

Arbeidszaken & Ondernemerschap

De arbeidsmarkt voor medewerkers in de branche W&MD is de laatste jaren sterk veranderd. Sinds de economische crisis ligt de focus op doorstroom en uitstroom van medewerkers in plaats van op instroom. Het belang van arbeidsmarktfitte medewerkers met een goede arbeidsmarktpositie staat daarbij voorop. Het sectorfonds FCB (Fonds Collectieve Belangen) ontwikkelt namens sociale partners (Sociaal Werk Nederland en vakbonden) producten die daarbij helpen. FCB organiseert bovendien bijeenkomsten voor werkgevers en werknemers rond leren en ontwikkelen. Stimuleringsregelingen en subsidies zijn beschikbaar voor (om)scholing, outplacementtrajecten, loopbaanontwikkeling en regionale arbeidsmarktinitiatieven.


 

Nieuwsbericht

Doe en praat mee in het ActieLeerNetwerk: Hoe vind jouw organisatie die goedopgeleide mensen?

Op 23 mei 2019 geplaatst door

Als manager, hr-adviseur of professional in sociaal werk heb je het mooiste werk van de wereld. Maar die wereld verandert razendsnel. Hoe vind je als organisatie voldoende goedopgeleide mensen? Nu en in de toekomst. En hoe zorgen digitale innovaties voor meer efficiëntie? Leer van elkaar in het Koplopernetwerk voor zorg en welzijn. Dat schrijft Sociaal Werk Werkt van het FCB.

In het Koplopernetwerk vind je praktijkvoorbeelden van innovatieve arbeidsmarktinitiatieven in zorg en welzijn waarin concrete resultaten zijn geboekt bij de aanpak van het personeelstekort. Het Koplopernetwerk is onderdeel van het Actieprogramma Werken in de Zorg van het ministerie van VWS.

Laat je inspireren...
Van Lerende wijkcentra waar studenten in de praktijk worden opgeleid tot KeTJA, een digitaal platform om ouder- en kindteams beter te ondersteunen. Klik eens door de tientallen Koploperprojecten en doe ideeën op voor jouw organisatie. Rode lijn van de Koplopers? Elk project valt binnen één of meer van deze zes thema’s: 

 • Beperken uitstroom: loopbaanontwikkeling, employability
 • Meer uren werken: optimaal benutten van arbeidspotentieel
 • Leven lang ontwikkelen: afstemmen onderwijs en arbeidsmarkt
 • Gezond werken: vitaliteit, inzetbaarheid
 • Werken naar talent: jobcarving, functiecreatie
 • Arbeidsinnovatie: anders organiseren, samenwerken, arbeidsbesparende zorginnovatie

  ...en sluit je aan bij het Koplopernetwerk
  Heeft jouw organisatie een vernieuwend initiatief dat binnen één of meer van bovenstaande thema's valt? En voldoet het aan drie van deze vier voorwaarden: samenwerken, innoveren, veranderen, opschalen? Deel jouw initiatief via het Koplopernetwerk. Dat levert veel op:
 • Erkenning voor jouw initiatief en voor de samenwerkingspartners.
 • Je ontvangt ondersteuning en input om het project uit te bouwen: niet alleen brengen, aansluiten levert je ook iets op.
 • Toegang tot een netwerk van vernieuwers. Door samenwerking heb je invloed op thema's als goed werkgeverschap en kun je bijvoorbeeld belemmerende regelgeving signaleren.
 • Je krijgt een podium tijdens regionale en landelijke bijeenkomsten om het project te presenteren.
   

Voorproefje bij de regionale bijeenkomsten
Eerst kennismaken met de Koploperprojecten? Dat kan op deze gratis bijeenkomsten:

Bron: Sociaal werk werkt
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten