Nieuwsbericht

Opleidingstrajecten SectorplanPlus gehonoreerd en verhoogd

9 oktober 2018 | 2 minuten lezen

Hoe vind je goeie en nieuwe professionals, hoe behoud je professionals en verlagen we de werkdruk en de uitstroom. Dat wordt dé uitdaging de komende jaren in zorg en welzijn, zoals landelijk als lokaal.

Op 5 oktober heeft het ministerie van VWS aan de Tweede Kamer bekend gemaakt dat de beschikbare middelen voor het 2e tijdvak van SectorplanPlus worden verhoogd van 80 miljoen euro naar 90 miljoen euro. Hiermee zijn voldoende middelen beschikbaar om alle opleidingstrajecten in dit tijdvak te kunnen honoreren.

Voor de zomer is het tweede tijdvak van SectorplanPlus opengesteld voor organisaties om subsidie aan te vragen voor het opleiden van hun medewerkers. Deze opleidingen moeten gericht zijn op nieuwe instroom, met ontslag bedreigde medewerkers en omscholing binnen de organisatie via gekwalificeerde scholing. In totaal was hiervoor 80 miljoen euro door het ministerie beschikbaar gesteld. Vanuit het veld is volop aangevraagd, waardoor het totaal van de opleidingstrajecten zo’n 10 miljoen euro hoger uitkomt. Het ministerie heeft besloten aan deze enorme belangstelling tegemoet te komen door het bedrag op te hogen tot 90 miljoen euro. Hiermee zien alle organisaties hun opleidingstrajecten gehonoreerd.

Van de aanvraag in het tweede tijdvak gaat afgerond zo’n 3,4 miljoen euro naar de eerstelijnszorg en ambulancezorg, 1,4 miljoen euro naar jeugdzorg en 0,2 miljoen euro naar welzijn. Voor de curatieve zorg is ruim 6 miljoen euro aangevraagd. De overige 79 miljoen euro is aangevraagd door de intramurale care, waarvan een kleine 60 miljoen euro door de VVT. Met dit geld kunnen 70.757 mensen een individueel opleidingstraject volgen.

Zoals De Jonge schrijft in zijn must-read Kamerbrief: "De eerste resultaten zijn bemoedigend, maar we zijn er nog lang niet. De komende periode vraagt een forse inzet van ons allemaal.
• Partijen in de regio’s gaan vol ambitie verder met de uitvoering van hun regionale actieplannen aanpak tekorten.
• Begin november start de wervingscampagne IkZorg.
• Voor betere keuze-informatie en persoonlijk contact komen er een website, telefoonnummer en regionale contactpunten waar mensen terecht kunnen.
• Voor mensen die extra begeleiding nodig hebben, verruimen we de mogelijkheid tot loopbaan- en coachingsgesprekken via Sterk in je werk.
• Vanaf 1 december wordt het derde tijdvak van scholingsimpuls voor zij-instromers (SectorplanPlus) opengesteld.
• Dit najaar is de eerste ronde bestuurlijke voortgangsgesprekken door de Commissie met de regio’s om de kwaliteit en voortgang van regionale aanpakken te stimuleren en te monitoren .
• Via het actie-leer-netwerk willen we een impuls geven aan anders werken, bijvoorbeeld via jobcarving en inzet van innovatie en technologie.
• In het najaar starten verschillende pilots gericht op instroom van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Sociaal Werk Nederland werkt samen met het FCB en de cao-tafel aan dit vraagstuk. Alle organisaties in Sociaal Werk, Jeugdzorg en Kinderopvang kunnen meedoen aan de Regionale Aanpak Arbeidsmarkt Tekorten (RAAT-plannen). Organisaties in Sociaal Werk en Jeugdzorg kunnen daarnaast meedoen aan SectorplanPlus.  
Afgelopen week waren we ook betrokken bij de Dag van het Sociaal domein in Tilburg, georganiseerd door Transvorm. Karen Hofstede van FCB benadrukte daar dat investeren in medewerkers om ze te behouden voor de sector de belangrijkste oplossing voor personeelstekorten is, ook in het sociaal domein.
Tijdens de forumdiscussie met wethouders en bestuurders bleek dat de inkoop van zorg en welzijn door gemeenten meer ruimte moet laten voor kwaliteit en innovatie. 

De Kamerbrief van De Jonge biedt tips en goede voorbeelden om lokaal met het arbeidsmarktvraagstuk aan de slag te gaan.