Sociaal werk doet ertoe
Sociaal werkers ondersteunen diverse groepen mensen die moeite hebben om hun weg te vinden in de samenleving: ouders die de adviezen van het consultatiebureau niet begrijpen of hun spijbelende dochter zien afglijden; ouderen die zichzelf verliezen in de verzorging van hun dementerende echtgenoot; jongeren die geen weerstand kunnen bieden aan criminele leeftijdsgenoten; mensen die na hun scheiding in de schulden belanden, die na hun ontslag de deur niet meer uit komen, of die de psychofarmaca die ze dringend nodig hebben niet slikken en behalve de sociaal werker niemand meer binnenlaten.

Eerder signaleren en sneller helpen
Voor al deze mensen doen sociaal werkers hun uiterste best. Soms één keer per maand, soms 24/7. Sociaal werkers rafelen hulpvragen uiteen en komen met passende oplossingen. Dat doen ze samen met de bewoners zelf, met vrijwilligers en met professionals uit aanpalende vakgebieden (waaronder ggz, ouderenzorg, GGD, politie en onderwijs). Zo ontstaan lokale netwerken die helpen voorkomen dat beginnende problemen leiden tot een neerwaartse spiraal. Daarmee leveren ze steeds weer het bewijs voor de Wet van Preventie: eerder signaleren + sneller helpen = meer welzijn + minder zorgkosten!

Ruim 50.000 professionals
“Sociaal werker” is een verzamelbegrip. Het gaat om ruim 50.000 professionals, onder wie peuterspeelzaalwerkers, jongerenwerkers, jeugdhulpverleners, opbouwwerkers, buurtwerkers, buurtsportwerkers, schuldhulpverleners, maatschappelijk werkers, vrijwilligerscoördinatoren en ouderenwerkers. De meesten van hen zijn in dienst bij sociaalwerkorganisaties. De laatste jaren werken ze ook in gemeentelijke wijkteams, al of niet op detacheringsbasis.

Maak sociaal werk manifest!
Als werkgeversvereniging ondersteunt Sociaal Werk Nederland het sociaal werk met raad en daad. Door Kamerleden een manifest aan te bieden over het belang van jongerenwerk. Door samen met andere organisaties bij de staatssecretaris te pleiten voor betere schuldhulpverlening. Door in 15 regio’s projecten te starten om armoede structureel aan te pakken. Door Gouden Gemeenten te benoemen waar gemeenten en sociaalwerkorganisaties nieuwe wegen inslaan om burgers beter van dienst te zijn. Door een eigen Kwaliteitslabel te ontwikkelen dat lidorganisaties helpt hun dienstverlening te verbeteren en de effectiviteit ervan te laten zien. Door in verkiezingstijd samen met leden te zorgen dat brandende sociaalwerkkwesties in partijprogramma’s belanden.

Een sterk merk
75% van de sociaalwerkorganisaties is lid van Sociaal Werk Nederland. Die 500 leden variëren in grootte en breedte: sommige ‘allesbieders’ werken voor diverse doelgroepen, andere concentreren zich op een beperkt aantal. De ene organisatie werkt binnen één gemeente, de andere bedient een of meer regio’s. Wat hen bindt is in ieder geval de moed, de wil en het uithoudingsvermnogen om van sociaal werk een sterk merk te maken.

Lees ook het artikel uit Sprank januari 2017 in de bijlage.

Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten