Activiteit

Congres Inclusie van het jonge kind

15 feb
15 februari 2017
09:00 tot 18:00
Congres
Eline Kolijn
11 oktober 2016 | 1 minuut lezen

De ontschotting tussen onderwijs, kinderopvang en jeugdhulp is een niet te stoppen ontwikkeling. De opbouw van passend onderwijs, de transitie jeugdzorg en de harmonisatie voorschoolse voorzieningen brengt de vorming van één pedagogische infrastructuur voor kinderen 0-6 jaar dichterbij.

De voordelen: geen segregatie meer; alle kinderen doen mee. Een inclusief aanbod heeft voordelen voor kinderen met, maar ook zonder specifieke zorgbehoeften. Door inclusie vanaf het nulde jaar te realiseren, kan via vroeg signalering en het versterken van pedagogisch klimaat een dreigende achterstand eerder worden aangepakt. Daarmee wordt ook minder beroep gedaan op jeugdzorg en mogelijk ook speciaal onderwijs.

Deze trend betekent nieuwe vormen van samenwerking tussen de verschillende sectoren. Goede voorbeelden zijn er al. Binnen de projecten PACT en Alert4you zijn er afgelopen jaren succesvolle vormen van samenwerking opgebouwd. De nieuwe uitdaging is: Wat betekent een inclusieve kinderopvang in de praktijk? En wat betekent deze manier van werken voor de betrokken professionals? Welke eisen gaan we stellen aan de nieuwe professionals en wat betekent dit voor de opleidingen PW en Pedagogiek? Maar ook; Hoe wordt dit binnen de gemeente aangepakt? En waar ligt de verantwoordelijkheid van de gemeente en waar niet?

Het congres Inclusie voor het jonge kind biedt u antwoord op al deze vragen met theorie en voorbeelden uit de praktijk.

Klik hier voor meer informatie over het congres en om u aan te melden.

Locatie

Bennekomseweg 24
Ede
Lid wordenContact