Activiteit

Humanitas: uniek project kinderen gedetineerde moeders

09 mei
Rosmalen
9 mei 2012
Congres
7 mei 2012 | 2 minuten lezen

Een moeder die in de gevangenis terecht komt, is voor veel kinderen een traumatische ervaring. Voor sommige kinderen is het trauma zelfs groter dan bij een echtscheiding of het overlijden van een ouder, zo wijst onderzoek uit. Om te zorgen dat kinderen van gedetineerde moeders goed worden opgevangen lanceert Humanitas nu het project ‘Wie let er op de kleintjes?’.

Bij dit project, dat in alle vijf vrouwengevangenissen in Nederland gaat lopen, worden goed getrainde Humanitas-vrijwilligers gekoppeld aan een gedetineerde moeder en haar kind(eren). De vrijwilliger bezoekt regelmatig het kind of de kinderen en de verzorgers om hen te ondersteunen. Doel van de ondersteuning is het in stand houden van het contact tussen moeder en kind en het versterken van de sociale omgeving van het kind. “We willen dat het leven van het kind op orde is tot de moeder weer uit de gevangenis komt”, legt projectleider Monique Verboven uit. “Dat het kind zonder problemen naar school kan en niet gepest wordt. En dat het iemand heeft om mee te lachen en bij uit te huilen.”

Uniek project
‘Wie let er op de kleintjes?’ is het enige project in Nederland waarbij een vrijwilliger in de thuissituatie van kinderen van een gedetineerde moeder gaat kijken om te zien of alles goed gaat en helpt om de situatie te verbeteren. Bovendien kan het project een preventieve werking hebben. Monique Verboven: “Onderzoek toont aan dat dit soort ondersteuning de kans verkleint dat kinderen hun school niet afmaken of later zelf in aanraking komen met justitie.”

Op dit moment hebben ongeveer 25 vrijwilligers een speciale training gevolgd en staan in de startblokken om aan de slag te gaan. Gedurende de drie jaar die het project ‘Wie let er op de kleintjes?’ gaat lopen, zullen in totaal 150 vrijwilligers zich gaan inzetten voor de kinderen van gedetineerde moeders.

Conferentie
Op woensdag 9 mei 2012 wordt tijdens de conferentie 'Wie let er op de kleintjes?' in Rosmalen uitgebreid ingegaan op het ontstaan en de toekomst van dit het project. Zo vertelt professor dr. Bram Orobio de Castro van de Universiteit Utrecht over het onderzoek naar de effectiviteit van het project dat de komen jaar wordt uitgevoerd. Ook gaat de film ‘Ik ben niet meer klein’ van (Frans) Bromet & Dochters over een meisje wier moeder in de gevangenis zit in première. Het volledige programma van de conferentie is te vinden op: humanitas.nl/gezininbalans.

 

 

 

 

 

 

 

Lid wordenContact