Activiteit

NVVK studiedag: 'Doen wat we beloven'

13 apr
13 april 2021
Overig
3 maart 2021 | 2 minuten lezen
 

Het belooft weer een interessante dag te worden. Schrijf je daarom snel in!

Onze halfjaarlijkse studiedag in april houden we vanwege de coronamaatregelen online. We spreiden het programma over twee dagen: dinsdag 13 en dinsdag 20 april 2021.

Het thema van de studiedag is Doen wat we beloven’. De mensen die zich bij ons aanmelden, verdienen de beste hulp die er is. Als NVVK werken we daarom sinds dit voorjaar met onze NVVK Belofte: 1) aanmelding zonder drempels, 2) hulp op basis van vertrouwen, 3) duidelijkheid waar je aan toe bent, 4) geen klanten buiten de boot, 5) druk schuldeisers verlagen, 6) zo goed mogelijk schuldzorgenvrij.

Hoe realiseren we dat in de praktijk? Wat is daarvoor nodig en welke initiatieven zijn er allemaal om jou te helpen deze NVVK Belofte waar te maken?

Op dinsdagmorgen 13 april 2021 gaan we met een aantal sprekers in op grote thema’s uit ons werk. Welke politieke en bestuurlijke ontwikkelingen zijn er rond het schuldenbeleid, wat gebeurt er bij onze stakeholders en wat betekent corona voor de financiële zorgvraag? Daarover praat NVVK-voorzitter Marco Florijn je bij.

Aanval op het schuldentaboe
Je ontmoet ook Sandra Doevendans (37), voormalig café-eigenaar, alleenstaande moeder en actief in het provinciebestuur van Noord-Holland. Ooit had ze 100.000 euro schuld omdat haar café failliet ging. Ze is auteur van het boek ‘Schone lei’. In een interview met het AD zei ze: “Toen ik mijn verhaal begon te vertellen, merkte ik dat anderen ook opener durfden te zijn over hun schulden. Ik vind dat we als samenleving veel meer over geld moeten praten. We doen er veel te geheimzinnig over, waardoor we het taboe op schulden in stand houden.”

Werken met de NVVK Belofte
We maken duidelijk wat het voor jou betekent als je de NVVK Belofte als uitgangspunt voor je werk neemt. Dat doen we met NVVK-programmamanager Linda van Vliet. Haar collega Marianne Oostrik vertelt wat er de laatste maanden gebeurde rond het Schuldenknooppunt en Collectief Schuldregelen en wat je de komende tijd op dat gebied kunt verwachten.

De Amsterdamse aanpak
Ook wethouder Marjolein Moorman van Amsterdam levert een bijdrage aan het programma. Zij geeft je een inkijkje in de Amsterdamse schuldenaanpak. Om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden steekt de hoofdstad de komende jaren 11,8 miljoen extra in armoede- en schuldenbeleid. Amsterdam experimenteert ook met een pauzeknop voor mensen met schulden, die bij succes mogelijk landelijk ingevoerd wordt.

Maatwerk maakt het verschil
We willen het allemaal graag, maar we vinden het ook moeilijk: maatwerk leveren. Daarom nodigden we ook Eelke Blokker van het Instituut voor Publieke Waarden uit. Hij neemt je mee in een boeiende tour langs mogelijkheden om op jouw plek en binnen je mogelijkheden maatwerk te leveren voor je cliënten.

Op dinsdag 20 april 2021 organiseren we verspreid over de dag verschillende workshops. Stel je eigen programma samen! We bieden onderwerpen als:

 • Het Landelijk Convenant Vroegsignalering
 • Werken met ervaringsdeskundigen
 • Het nieuwe Kwaliteitskader van de NVVK
 • De Nederlandse Schuldhulproute, nu ook voor ondernemers
 • Saneringskrediet tenzij…
 • Wat doe je als je klant het niet meer ziet zitten?
 • Een pauzeknop voor mensen met schulden
 • Schulden als bron van schaamte
 • Jong in de schulden, hoe voorkomen we dat?
 • On the job leren en ontwikkelen’, hoe pak je dat aan?
 • Minder regeldruk, klant voorop
 • Samenwerking met schuldeisers in convenanten

Wij willen deze studiedag een feestelijk tintje geven. Aansluitend op het keuzeprogramma op dinsdag 20 april sluiten we daarom af met een digiborrel. Wij sturen je daarvoor een borrelbox toe. Ook krijg je van ons het boek ‘Schone lei, Krachtige verhalen en concrete tips om uit de schuldhulpverlening te komen’ van Sandra Doevendans.

Lees verder

Lid wordenContact