6.  Sociaal Werkers vergroten de zelfredzaamheid van de buurt.

6.  Sociaal Werkers vergroten de zelfredzaamheid van de buurt.

Stimuleren, activeren en ondersteunen. Dat zijn kernactiviteiten van Sociaal Werkers. Zo helpen ze mensen en groepen op weg om zelf initiatief te nemen of elkaar te helpen. Om hulp te vragen én te geven. Kwetsbare mensen stimuleren ze met name om mee te doen, denkend vanuit hún mogelijkheden. Sociaal Werkers schrijven niemand af, iedereen kan wát.

  • In Lelystad zijn de buurtvoorlichters een begrip.
     
  • Het verhaal van Wesley en Alco. Van rondhangers met problemen en schulden tot pappa en eigenaar van een florerende Tweewielerzaak. Sociaal werker Luuk (‘blijvertje’, en jongerenwerker van Tandem Welzijn Nijmegen) sprak de juiste straattaal en had wel de goeie aanpak. Korte film. 
     
  • Psychiatrie in de Wijk (film), Huiskamers van de Buurt, Welkomboerderij voor dagbesteding demente ouderen e.a.. Allemaal collectieve voorzieningen waar sociaal werkers samen met anderen met toekomstbestendige dagactiviteiten in groepsverband organiseren. In de eigen buurt. Inspiratiewijzer met acht praktijkvoorbeelden
     
  • Nieuwsberichten in themaTransities en Transformatie.
     
  • Levendige ontmoetingsplekken:  Bezoek aan plekken waar mensen in gesprek raken. Waar ook mensen met een klein netwerk of mensen die zich eenzaam of geïsoleerd voelen, op hun gemak zijn.
     
  • Filmpje van Sociaal Werk Nederland over samen tegen eenzaamheid.

  • Boek: Wie wil er nou niet zelfredzaam zijn? en artikel in  Sociale Vraagstukken: De mythe van de zelfredzaamheid ontmaskerd. De auteur, Richard de Brabander, wil laten zien dat zelfredzaamheid niet vanzelf spreekt. De betekenis hangt af van hoe het begrip in de praktijk invulling krijgt. Het boek geeft een aanzet om tot een debat te komen over de vraag: 'wat is de waarde van zelfredzaamheid?'. De centrale stelling is, dat zelfredzaamheid een mythe is.
     

  • Bijzondere leerstoel sociaal werk. De hoogleraren René Schalk en Tine van Regenmortel gaan in samenwerking met het werkveld onderzoeken hoe sociaal werk effectief kan bijdragen aan de participatiesamenleving. 
     

  • Korte Film over de Sociaal werker van het jaar 2014: Jenny Zwijnenburg. Jenny die bij Dock Rotterdam werkt, kijkt naar kansen en vergroot empowerment van burgers. Ze stimuleert wederkerigheid in haar wijk. Zo creëert ze een vangnet voor eenzame bewoners met chronisch psychosociale problematiek door hen te ontmoeten, te steunen en een goede maaltijd voor hen te verzorgen. Tegelijkertijd stimuleert ze ook dat deze burgers iets voor andere bewoners terugdoen in de wijk: hierdoor krijgen de deelnemers waardering en zelfvertrouwen. 
    En hier de indrukwekkende reportage van Brandpunt over de mensen in Charlois en Jenny's werk.
     

  • Het geheim van Dock, zo heet het onderzoeksrapport over blended dienstverlening in Rotterdam Charlois, een succesvolle combinatie van maatschappelijke dienstverlening en participatie. Ook Jenny Zwijnenburg (zie hierboven) hanteert deze manier van werken.
     

  • Ruim 70 vrijwillige coaches van start in Deventer De vrijwillige coach begeleidt een andere buurtbewoner met een coachvraag in het praktische alledaagse leven. Samen zetten zij de hulpvraag om in een wens of uitdaging en gaan zij samen aan de slag om de buurtbewoner te leren zaken weer zelf te doen. De vrijwillige coaches en de sociale teams werken nauw samen. 
     

  • Tom: innovatief welzijn in en rond Alphen aan den Rijn
    Tom is zorg en welzijn in de buurt. Niet per individu, maar met elkaar. Dat betekent niet dat mensen geen persoonlijke zorg meer krijgen, maar dat zorg- en welzijnsorganisaties de handen ineen slaan en samen zorgen voor een passend zorg- en welzijnsaanbod. Eén aanspreekpunt dus, voor alle aanbieders van ondersteuning in de buurt. De sleutelwoorden? Talent, Ondersteuning en Meedoen. Tom dus. Zie hier het verslag van het werkbezoek bij TOM in de Buurt, in februari 2016.

 

terug naar de campagnepagina Sociaal Werkers >