Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO)

Zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan

Schrijf je in voor één van de online vragenuurtjes IZA en WOZO voor leden, op dinsdag 2 april en dinsdag 11 juni 2024. Na de zomer volgen nog twee vragenuurtjes.

Op woensdag 24 april a.s. vindt het WOZO-congres plaats in Nieuwegein, bedoeld voor professionals vanuit zorg en sociaal werk, vrijwilligers en experts van het ministerie en WOZO-partijen. Deelname is gratis. Klik hier voor meer informatie.

Door de vergrijzing gaan de komende jaren steeds meer mensen een beroep doen op zorg en ondersteuning. Tegelijkertijd hebben we te maken met een steeds krapper wordende arbeidsmarkt en een afname van het aantal mantelzorgers. Daarom is het ministerie van VWS in de zomer van 2022 gestart met het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO). Het programma omvat verschillende maatregelen, initiatieven en projecten gericht op het anders organiseren van de ouderenzorg, met als uitgangspunt ‘zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan’. Vanuit de volgende vijf actielijnen:

  1. Samen vitaal ouder worden
  2. Sterke basiszorg voor ouderen
  3. Passende Wlz zorg
  4. Wonen en zorg voor ouderen
  5. Arbeidsmarkt en innovatie

De inzet van het WOZO-programma is dat ondersteuning en zorg zich aanpassen aan de voorkeur van ouderen om zo lang mogelijk regie op het eigen leven te houden en dat zware, complexe zorgvragen zo lang mogelijk worden uitgesteld of zelfs worden voorkomen. De samenwerking met het sociaal domein en sociaal werk is hierbij essentieel. Sociaal Werk Nederland maakt deel uit van de regiegroep van WOZO, samen met de VNG, VWS, Zorgverzekeraars Nederland, LHV, V&VN, ActiZ en de Seniorencoalitie.

Op 22 december 2023 stuurde minister Helder een brief aan de Tweede Kamer over de voortgang het WOZO-programma en de stand van zaken van de vijf actielijnenNaar verwachting volgt voor de zomer van 2024 een nieuwe Kamerbrief.

Heb je vragen over WOZO of wil je aansluiten bij onze kernteams Vitaal ouder worden en/of Welzijn op Recept? Stuur een e-mail naar senior adviseur Truus van Tiggelen.

Lees ook: