Nieuwsbericht

Gevolgen avondklok voor sociaal werk

20 januari 2021 | 2 minuten lezen
Extra coronadagbericht 20 januari
 
Gevolgen avondklok voor sociaal werk
Uit de persconferentie van woensdag 20 januari 2021 blijkt het kabinet van plan is in heel Nederland de avondklok in te voeren. Deze avondklok moet binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer rond zijn. Het is dan de bedoeling dat iedereen van 21:00 uur ’s avonds tot 04:30 uur ’s ochtends binnen blijft.

De werkgevers bepalen straks wie waarom op straat moeten zijn in verband met het werk. Daarvoor verstrekken zij dan een verklaring aan hun medewerker. Daarnaast zal de medewerker zelf ook een verklaring moeten opstellen en ondertekenen. Sociaal werkers die 's avonds werken kunnen dat met deze twee verklaringen dus gewoon blijven doen.
 
Voorafgaand aan de persconferentie heeft Sociaal Werk Nederland geprobeerd een generieke uitzondering te regelen voor sociaal werkers, en dan met name voor jongerenwerkers, zodat een werkgeversverklaring en eigenverklaring niet nodig meer zou zijn. Helaas is dit verzoek niet gehonoreerd. 

Mantelzorgers
Expliciet is genoemd dat mantelzorgers op bezoek mogen bij mensen die zij verzorgen. Let op, mantelzorgers hebben hier een 'eigen verklaring avondklok' voor nodig.

Daklozenopvang
Valente is hierover in gesprek met VWS. Zij worden indien buiten aangetroffen doorverwezen naar opvang.

Dagbesteding
VWS heeft Sociaal Werk Nederland per mail bevestigd dat de dagbesteding, in lijn met de bestaande richtlijnen van het RIVM, ook in de komende periode gewoon open moet blijven.

Zie hier de uitzonderingen en regels avondklok.

Dagbesteding: VWS heeft Sociaal werk Nederland per mail bevestigd dat de dagbesteding, in lijn met de bestaande richtlijnen van het RIVM, ook in de komende periode gewoon open moet blijven.
 
De formulieren voor werkgevers staan hier, op de pagina ‘avondklok’ op Rijksoverheid.nl en u de volgende documenten ook als bijlagen bij dit artikel:
  • werkgeversverklaring avondklok
  • eigen verklaring avondklok
  • Q&A’s avondklok
  • Visual avondklok.
Zodra wij via het ministerie van VWS of via MKB Nederland meer informatie hebben, zullen we u berichten.
Zie hier het totaaloverzicht van alle coronamaatregelen.
Lid wordenContact