Nieuwsbericht

Aftrap Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet en campagne Mensen maken Nederland

1 december 2020 | 1 minuut lezen

De opening van het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet op 2 december is ook de start van de Campagne Mensen maken Nederland.

De NOV heeft deze ontwikkeld samen met Movisie en leden. Vrijwilligers zijn nodig. Het sociaal werk, de vrijwilligerscentrales: ze staan onder druk. Vrijwilligers werven, begeleiden en opleiden én behouden kost profesisonele mankracht. Het is belangrijk om dat onder de aandacht van zowel alle inwoners als gemeenten te brengen. 

In Nederland zetten jaarlijks al miljoenen mensen zich vrijwillig in voor anderen en hun omgeving. Dat lijkt heel veel, maar de helft van alle Nederlanders boven de 15 doet dit niet. Juist in deze tijd van corona, en dadelijk ook in het nieuwe normaal, draagt vrijwilligerswerk bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken zoals toenemende armoede, eenzaamheid en behoefte aan zorg. Lees meer ►

Voor iedereen die wil laten zien dat 'Mensen Nederland maken' is er een speciale toolkit. 
Met die toolkit kan iedereen in een handomdraai laten zien waarom mensen zo belangrijk zijn voor zijn initiatief, gemeente of doel. Mensen maken Zwijndrecht groener bijvoorbeeld, of Mensen maken Verpleeghuis De Weide gezelliger, Mensen maken De Schilderswijk socialer. Hoe meer organisaties en gemeenten hier aan meedoen, hoe groter de campagne wordt. Centraal koopt de organisatie van het jaar mediaruimte in voor januari en september 2021. Daarnaast komen er het hele jaar door vrijwilligersverhalen.

Ook de Maatschappelijke Oproep: 'Nederland telt al bijna 7 miljoen Vrijwilligers.Toch missen we jou nog!' is na 2 december voor iedereen beschikbaar op de website van Mensen maken Nederland en in verschillende varianten te gebruiken voor lokale en regionale media. Alle vrijwilligerscentrales, sociaal werk organisaties en lokale organisaties kunnen hier gebruik van maken en de boodschap aanpassen aan de eigen organisatie. Hier staat alle informatie over de Maatschappelijke Oproep.
Zie de bijlage voor de paper 'Het Nationaal Jaar Vrijwillige inzet 2021, wat is dat?'
En haak op woensdag 2 december om 16.30 aan bij de aftrap met Koningin Maxima.