Nieuwsbericht

CJIB verruimt medewerking aan minnelijke schuldenregeling

1 december 2020 | 1 minuut lezen

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de afgelopen jaren in toenemende mate te maken met mensen met schuldenproblematiek. Er is stevig geïnvesteerd in maatwerkmogelijkheden voor mensen die hun boetes wel willen betalen, maar dat niet kunnen. Zo is er nu een betalingsregelingenbeleid, waar de noodstopprocedure en een draagkrachtregeling onderdeel van uitmaken.

Meer MSNP mogelijk
Met ingang van 1 december 2020 start het CJIB ook met een verruiming van zijn medewerking aan de minnelijke schuldregeling (MSNP). Deze verruiming zorgt er voor dat meer personen gebruik kunnen maken van de minnelijke schuldregeling. Vanaf 1 december 2020 kunnen mensen met schadevergoedingsmaatregelen, boetevonnissen, ontnemingsmaatregelen en Europese boetes, die een aanvraag doen voor een MSNP, in aanmerking komen voor een persoonsgerichte beoordeling.

Dit betekent dat niet-saneerbare vorderingen niet meer bij voorbaat zijn uitgesloten. Het kan nog wel betekenen dat het CJIB, als er sprake is van zwaarwegende belangen, uiteindelijk geen medewerking verleent.

Het uitgangspunt blijft dat boetes betaald moeten worden. Vanwege het karakter van de vorderingen blijven eventuele restschulden na het MSNP-traject bestaan. In het geval van schadevergoedingsmaatregelen blijven we dus rekening houden met de belangen van het slachtoffer en tegelijkertijd creëren we rust bij de schuldenaar. Het doel is om uiteindelijk tot een volledige inning te komen, maar dan zonder oplopende schulden.
Verder lezen: zie de website van de NVVK dit artikel in de Volkskrant en de website van het CJIB