Nieuwsbericht

Vertrouwen in veerkracht - Een casuïstiekonderzoek naar (de aanpak van) seksueel geweld tegen jonge vrouwen in Amsterdam

2 november 2020 | 2 minuten lezen

Groepsverkrachting, sextortion en seksuele uitbuiting. Het zijn vormen van seksueel geweld die jonge vrouwen en meiden in Amsterdam meemaken. Op verzoek van burgemeester Halsema van Amsterdam onderzocht de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen hoe deze meiden en jonge vrouwen beter beschermd kunnen worden. Het laat zien dat de sleutel ligt in maatwerk en een lange adem.

Je vindt het rapport hier. 

De onderzoekers van de Nationaal Rapporteur analyseerden de zaken van tien Amsterdamse tienermeisjes die verstrikt raakten in een web van seks, straatcultuur en geweld. In meerdere zaken was sprake van seks in het grijze gebied tussen vrijwillig en onvrijwillig, vaak ook van zich herhalend misbruik of verkrachting. Er was sprake van seks in ruil voor geld, drugs of dure kleding, van feesten in hotels waar de meisjes seks hadden met meerdere jongens en mannen, en van chantage via social media.

Burgemeester Halsema: “Zeer zorgwekkende signalen van jongerenwerkers en politie waren de aanleiding voor mijn verzoek aan de Rapporteur. Professionals voelen zich vaak machteloos, vooral als het meisje zichzelf niet altijd als slachtoffer ziet. Ik wilde weten, wat werkt in zulke gevallen, hoe we het best kunnen helpen.”

Bron Zorg + welzijn: 

Bijna de helft (48%) van alle meisjes heeft voor haar achttiende verjaardag al een strafbare vorm van fysiek seksueel geweld meegemaakt. Dat concludeerde de Nationaal Rapporteur in de Slachtoffermonitor seksueel geweld tegen kinderen 2017-2018. Voor burgemeester van Amsterdam Femke Halsema waren de signalen van jongerenwerkers en politie in haar gemeente aanleiding voor een onderzoek naar de aanpak van seksueel geweld tegen deze meiden.

Sommige meiden worden zelf ook dader, blijkt uit het onderzoek. Zoals van exposing; een ander publiekelijk te schande brengen via beeld en/of tekst. Van sextortion; afpersing met gebruik van seksueel getint beeldmateriaal, of van het ‘ronselen’ van andere meiden. De informatie over de casussen is niet automatisch representatief voor de aanpak van seksueel geweld in Amsterdam of heel Nederland, mede gezien de complexe problemen waar deze meiden mee te maken hebben, benadrukt Bolhaar. ‘Maar ook uit andere onderzoeken weten we dat iemand die te maken heeft gehad met seksueel geweld, een aanmerkelijk grotere kans heeft dat door te geven.’

De professionals wijzen vooral op een fundamenteel gebrek van hulp die raakt aan veiligheid en hechting in de vroege jeugd. (..) ‘Deze meiden ervaren al vanaf dat ze een klein kind zijn ontzettend veel spanning’, benadrukt Bolhaar. ‘Als je thuis niemand vindt om je te beschermen, hoe kun je dan in zo’n kwetsbare periode als de pubertijd leren je staande te houden?

Het gaat ook om de erkenning dat sociale media niet zomaar ‘een virtuele wereld’ is, benadrukt Bolhaar. ‘Voor deze doelgroep zijn Instagram en TikTok óók dé wereld. Sociale media spelen een hele belangrijke rol bij seksueel geweld. Bovendien maakt de opkomst van sociale media de problematiek lastiger zichtbaar.’

Lees het hele artikel op de website van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel. 
Start vroeg in wijken met meidenwerk. Ook, met name, online!
Lees het artikel in Zorg + Welzijn.