Nieuwsbericht

Rutte en de Jonge geven startsein campagne 'Aandacht voor elkaar'

6 oktober 2020 | 2 minuten lezen

Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge gaven dinsdag 6 oktober het startsein voor een campagne die mensen aanspoort elkaar aandacht te geven en stil te staan bij het verdriet dat het coronavirus heeft veroorzaakt. Onder het motto 'Aandacht voor elkaar', worden mensen opgeroepen elkaar door de tweede golf heen te slepen. Op de website staat een toolkit met campagnemateriaal.  Sociaalwerkorganisaties kunnen aanhaken en onder dit mom hun hulpverlening extra in de schijnwerpers zetten. Zie bijvoorbeeld Welzijn Teylingen

Rutte en De Jonge nemen dinsdag het voortouw in Den Bosch, waar ze praten met tien Brabanders die corona tijdens de eerste golf van dichtbij hebben meegemaakt. De premier wilde aanvankelijk een nationale dag van bezinning organiseren om stil te staan bij de invloed die het virus op de samenleving heeft gehad. Nu blijkt dat de epidemie nog niet voorbij is, wil het kabinet ook aandacht voor problemen die in de tweede golf alleen maar groter worden, zoals eenzaamheid en werkloosheid.

Renske de Kleijn uit Herpen is een van de mensen die met Rutte en De Jonge praat. Haar vader kreeg corona en belandde op de ic. "Het kwam goed, maar het was wel heftig. Ook voor mijn twee kleine kinderen." Ze vindt het het belangrijk om te delen wat de epidemie doet met jonge kinderen en hun (groot)ouders, maar ook hoe je elkaar kunt helpen. "Nu we in de tweede golf zitten wordt de maatschappelijke teneur negatiever. Ik vind het mooi om aandacht te besteden aan positieve initiatieven."

Het kabinet wil dat acties op lokaal niveau van de grond komen. Op de website www.aandachtvoorelkaar.nl worden de komende maanden initiatieven verzameld. Een aantal acties, zoals een theatervoorstelling voor ouderen in Gelderland en een bloemlegging bij herdenkingsplekken voor coronaslachtoffers in Overijssel staat al op de site. Volgens een woordvoerder van de overheid moeten de voorbeelden lokale partijen en burgers "inspireren" om zelf iets op te zetten.

Het RIVM lanceert dinsdag het Steunpunt Coronazorgen: een website voor mensen die mentale klachten ondervinden als gevolg van de coronacrisis. Het initiatief is onderdeel van de landelijke campagne ‘Aandacht voor elkaar’. 

Steunpunt coronazorgen
Eenzaamheid, geldzorgen of angst: de coronacrisis eist ook mentaal een tol. Mensen die psychische klachten ondervinden van de crisis kunnen vanaf dinsdag terecht bij het 
Steunpunt Coronazorgen, een online loket met informatie over het omgaan met gevoelens en zorgen rondom het coronavirus. 

Het Steunpunt is een initiatief van het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum in samenwerking met het RIVM. Op de website staan doorverwijzingen naar hulpinstanties en staat de ‘nieuwste toegankelijke en betrouwbare informatie’ over mentale gezondheid tijdens de coronacrisis. 

Het Steunpunt is onderdeel van de landelijke campagne ‘Aandacht voor elkaar’, die door premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) werd afgetrapt. De campagne spoort mensen aan elkaar aandacht te geven en stil te staan bij het verdriet dat het coronavirus heeft veroorzaakt. 

GGD preventieteams Amsterdam
Eerder uitte burgemeester Femke Halsema haar zorgen over het psychische en emotionele welzijn van Amsterdammers als gevolg van de coronacrisis. De gemeente Amsterdam besloot vanuit de GGD preventieteams de wijken in te sturen, om inwoners mentaal te steunen en de emotionele gevolgen op te vangen.