Nieuwsbericht

PFZW legt uit: aanvullend geboorteverlof en pensioenopbouw

Alexandra Krop
24 september 2020 | 1 minuut lezen

Met ingang van 1 juli 2020 hebben partners van pas bevallen vrouwen recht op maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof naast het standaard geboorteverlof van 5 dagen. Tijdens het aanvullend geboorteverlof heeft uw medewerker recht op een WAZO-uitkering van 70% van het loon, met als maximum 70% van het maximum dagloon. Op enkele uitzonderingen na betaalt u de WAZO-uitkering voor uw medewerker uit. U heeft geen wettelijke loonbetalingsverplichting tijdens het aanvullend geboorteverlof.

Wat moet u doen?

U vraagt samen met uw medewerker of namens uw medewerker de WAZO-uitkering digitaal aan bij het UWV. Het aanvullend geboorteverlof is een vorm van onbetaald verlof zonder behoud van loon. Is niets anders overeengekomen, dan stopt de pensioenopbouw tijdelijk. Mocht uw medewerker kiezen voor vrijwillige voortzetting van de pensioenopbouw dan moet hiervoor binnen negen maanden een aanvraag bij PFZW worden ingediend.

Let op: uw medewerker kan tijdens het aanvullend geboorteverlof zonder kosten verzekerd blijven tegen de risico’s van arbeidsongeschiktheid en overlijden. Dit heet bescherming bij verlof, werkloosheid of ziekte. Lees hier het hele bericht van PFZW.

In de actuele cao Sociaal Werk 2019-2021 zijn GEEN afspraken gemaakt over het aanvullend geboorteverlof. De werknemer krijgt geen loon doorbetaald (alleen de uitkering) over de opgenomen uren. Er vindt geen pensioenopbouw plaats tenzij de werknemer besluit de penioenopbouw vrijwillig voort te zetten. Meer informatie hierover vindt u hier.