Nieuwsbericht

Nieuw Expertisepunt Basisvaardigheden met online aftrap op 29 oktober

15 september 2020 | 1 minuut lezen

Dit platform is bedoeld voor alle organisaties in Nederland die te maken hebben met mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en daardoor ook vaak met digitale vaardigheden. Van onderwijsorganisaties, vrijwilligersorganisaties, maatschappelijke organisaties en overheidsinstanties tot werkgevers en sociale partners.

Op dit centrale expertisepunt komen kennis, kunde en netwerk samen. Zo kunnen organisaties hun samenwerking verbeteren en het werkveld op zowel landelijk als lokaal niveau professionaliseren. Het expertisepunt wordt mogelijk gemaakt door het programma ‘Tel mee met Taal’.

2.5 miljoen mensen
In Nederland hebben 2.5 miljoen mensen van boven de zestien jaar moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. Er zijn veel en zeer verschillende organisaties die deze mensen ondersteunen en basisvaardigheden bijbrengen. Het Expertisepunt Basisvaardigheden gaat deze organisaties verbinden en ondersteunen en kennisuitwisseling stimuleren. Ook gaat het extra onderzoek (laten) uitvoeren.

Het expertisepunt wordt de komende vierenhalf jaar mogelijk gemaakt door het programma ‘Tel mee met Taal’, een initiatief van de ministeries van BZK, OCW, SZW en VWS.

Online aftrap
De lancering van het Expertisepunt Basisvaardigheden vindt plaats tijdens een onlinebijeenkomst op donderdag 29 oktober van 13.00 – 14.30 uur. Ervaringsdeskundigen, docenten, werkgevers, beleidsmakers, sociaal werkers en vrijwilligers zijn uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Het programma van de lancering van het Expertisepunt Basisvaardigheden wordt in de eerste week van oktober gepubliceerd op de websites van Movisie en de Stichting Lezen en Schrijven.