Nieuwsbericht

Tieners achter de tralies - gespreksmateriaal geschikt voor jongerenwerkers

3 september 2020 | 1 minuut lezen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een boek met waargebeurde verhalen laten maken over jongeren die met justitie in aanraking zijn gekomen. Het is geschreven door de misdaadjournalisten Maarten van Dun en Paul Vugts en bedoeld voor leerlingen in de bovenbouw van havo, vwo en mbo. Ook prima te gebruiken door jongerenwerkers 'om het gesprek aan te gaan.''

"Het boek geeft een realistisch beeld van hoe een crimineel leven eruitziet en laat zien dat dit geen pretje is", zegt het OM.

In Tieners achter Tralies staan bewerkingen van artikelen die Van Dun en Vugts de afgelopen jaren voor Het Parool schreven. De verhalen spelen zich allemaal af in Amsterdam. Ze gaan over jeugdbendes, straatgeweld, afpersen, zakkenrollen en huurmoorden. Ook de criminele organisatie van Ridouan Taghi komt aan bod.

De verhalen laten zien dat misdaadcarrières vroeg beginnen. Ze moeten lezers aan het denken zetten en aan het praten krijgen. "Dat zou mooi zijn", schrijven de auteurs. "Waarom word je als jongere crimineel? Hoe kom je in de misdaad terecht? Wat doen de politie, officieren van justitie en rechters om jonge criminelen weer op het rechte pad te brengen en de wereld eerlijk te houden?"

Over het boek is overleg gevoerd met docenten maatschappijleer. Die hebben aangegeven dat ze het in hun lessen goed kunnen gebruiken. De illustraties zijn van Aloys Oosterwijk. De verhalen en tekeningen staan ook op internet.

Tieners achter tralies is een website met op de werkelijkheid gebaseerde verhalen, ook uitgegeven in boekvorm. Het boek is in de boekhandel verkrijgbaar onder ISBN/EAN nummer 9789090334165. Zolang de voorraad strekt stelt het Openbaar Ministerie dit boek gratis ter beschikking aan docenten Maatschappijleer.

Het is begin september 2020 verstuurd aan de leden van de Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer (NVLM) van wie de vereniging een postadres heeft. Ben je als docent Maatschappijleer geen NVLM lid of heb je het desondanks niet ontvangen stuur dan onder vermelding van ‘Tieners achter tralies’ een mail met je naam, adres en naam van de school naar secretariaatpag@om.nl dan krijg je het kosteloos toegestuurd.