Nieuwsbericht

De rellen in Den Haag en Utrecht: antwoorden op alle vragen!

18 augustus 2020 | 2 minuten lezen

Youtuber en voetballiefhebber Nordin Ghouddani analyseert in Mocro Inside met drie betrokken buurtbewoners de zomerrellen in Kanaleneiland en de Schilderswijk.

Resultaat: een heldere analyse met antwoorden op alle vragen. De opdracht van Ghouddani en de buurtbewoners aan ‘ons’: ‘Geef aandacht. Aan de wijken, aan de kinderen. Pak de uitwassen stevig aan, want relschoppers zijn als groep ook voor buurtvaders en het sociaal werk niet aanspreekbaar. En investeer liefst meer in de vooruitgang in de achterstandswijken. Dat gaat echt de goede kant op.’

Ghouddani: ‘Vandaag in Mocro Inside geen voetbal. De rellen in de Schilderswijk en Kanaleneiland intrigeren mij. Waarom gebeurt dit? Waarom worden ze niet gestopt? Zoveel vragen, maar geen antwoorden. Daarom vroeg ik een aantal mensen die de wijk van binnen en buiten kennen of ze mij kunnen helpen met die vragen. Oud-raadslid van de Partij van de Eenheid Abdou Khoulani, Abdessamad Taheri en Reda Reddam gingen in op mijn aanbod.’

Rellen in Amersfoort
Niet alleen Utrecht en Den Haag worstelen met de rellen. Ook Amersfoort zoekt naar een manier om de onrust te beteugelen. De Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius gaat er alles aan doen om te voorkomen dat jongeren opnieuw gaan rellen in zijn stad. Dat schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. Gisteren zag de burgemeester zich genoodzaakt om een noodbevel af te kondigen voor een deel van Amersfoort.

Volgens Bolsius is via Snapchat opnieuw een oproep gedaan om te gaan rellen in Amersfoort. Dit keer zou het om een andere locatie gaan. De burgemeester zegt dat er sprake is van kopieergedrag en houdt er rekening mee dat - net als in Utrecht - het daarom de komende dagen opnieuw onrustig kan worden in de stad.
De Amersfoortse jongerenwerker Ibrahim El Khalki legde op NPO1 uit hoe hij te werk gaat en structureel vroegtijdig in gesprek gaat met jongeren in de wijken. 

Rellen bij De Stier
Gisteren verzamelde jeugd zich in de buurt van De Stier op de rotonde Flierbeeksingel. Volgens de burgemeester kwamen er "opeens" zo'n 200 jongeren af op de oproep tot rellen, die "een duidelijke intentie tot het ernstig verstoren van de openbare orde en veiligheid" hadden. Een journalist werd belaagd, er werd vuurwerk gegooid en er werden dreigingen geuit om een molotovcocktail te gooien en 'De Stier' in brand de steken. Voor burgemeester Bolsius was dit alles reden genoeg om iets na 21.00 uur een noodbevel af te kondigen. 

Lees het hele artikel van de NOS hier.

Sociaal Werk Nederland werkt aan een reactie op de rellen.