Nieuwsbericht

Tilburg haalt Europees geld binnen: enorme impuls talentontwikkeling jongeren(werk)

10 juli 2020 | 2 minuten lezen

Er gaat 4,2 miljoen Europese subsidie naar Tilburg Noord. Het geld is bestemd voor het het project ‘ForwArt’. Dat wil  jongeren met kunst en cultuur uit de criminaliteit houden. De stad reageert verguld.

Wethouder Marcelle Hendrickx (D66, cultuur): ,,Met dit project in Noord geven we jongeren perspectief. Tilburg investeert stuctureel in kunst en cultuur en hier zetten we die in om maatschappelijk vraagstukken op te lossen. De vele makers in de stad kunnen we  hier aan verbinden. Het dansgezelschap Corpo Máquina werkt al met jongeren in Noord, denk aan de straatvoetballer Nasser el Jackson. Hij heeft door de voorstelling 'Ball’ een ander perspectief in het leven gekregen.” 

Weg vinden in Europa
De wethouder concludeert dat Tilburg steeds beter de weg in Europa weet te vinden. ,,In andere Europese steden zijn vergelijkbare projecten. Wij leren van die  steden en zij leren weer van ons.”

Ingrid de Laat van Het Zuidelijk Toneel vindt het logisch dat het toneelgezelschap dat in Tilburg is gevestigd bij ‘ForwArt’ is betrokken. Het Zuidelijk Toneel werkt nu al met jongeren en maakt maatschappelijke voorstellingen, zoals ‘Keti Koti’, waarbij jongeren zich verdiepen in de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden van Nederland. De Laat: ,,We zijn altijd bezig om de blik op de ander te richten en we gaan  in de schoenen van de ander staan staan. Dat willen we in Tilburg Noord ook."

Talenten inzetten
Floor van Berkel van jongerenwerk R-newt en ContourdeTwern:,Wij werken nu al vanuit perspectief en talent van jongeren en zetten talent in om jongeren te bewegen afstand te nemen van criminaliteit. De subsidie van Europa is een gigantische impuls voor Noord. Met ‘ForwArt’ gaan we iets in gang zetten en dit is nog maar het begin. Ik ben benieuwd of er ook een ander beweging in de stad komt. De Piushaven en de Spoorzone zijn in trek, maar misschien gaan mensen straks ook eerder in Noord op bezoek.” Over de precieze invulling van 'ForwArt’ moeten betrokken partijen nog in gesprek.

PACT-aanpak en ForwArt
Het project geldt als één van de doorbraakinitiatieven uit de PACT-aanpak in Tilburg-Noord. ForwArt staat voor Moving forward with the power of art: from a place to hide to a place of pride. Culturele organisaties als Corpo Máquina, het Zuidelijk Toneel, Fashion Clash werken in dit initiatief samen met onderwijsgroep ROC, de politie, het jongerenwerk, woningcorporatie WonenBreburg, ontwikkelaar BPD, Omroep Tilburg en de gemeente Tilburg. De komende periode gebruiken de partijen om de plannen concreter te maken. Na de zomer volgt een kick-off event.

Urban Innovative Actions Initiative (UIA)
De subsidie wordt toegekend vanuit het Urban Innovative Actions Initiative (UIA). Een Europees fonds dat ingezet wordt voor het oplossen van stedelijke problematiek met innovatieve oplossingen. Hierbij is belangrijk dat projecten vernieuwend zijn en een sterk partnerschap in zich hebben. Daarnaast moeten projecten die een subsidie krijgen niet alleen een voordeel opleveren de eigen stad, maar ook een goede ‘showcase’ zijn voor andere steden in de Europese Unie.

Meer informatie op de site europa.eu.

Lid wordenContact