Nieuwsbericht

‘Grote broer, grote zus’ in de wijk scheelt meer dan alleen bloedneuzen in Uden

25 juni 2020 | 3 minuten lezen

Mooi artikel in het Brabants Dagblad over het project Grote Broer van Compass, Uden e.o.

Geluk zit in kleine dingen. Zoals die 14-jarige gast die voor het eerst in zijn leven zelf een taart bakte en die daarna in de wijk uitdeelt. Of dat heetgebakerde ventje dat er altijd meteen op sloeg en na veel praten en lullen zo wijs is dat ie bij de eerstvolgende ruzie wegloopt. 

Het scheelt honderden bloedneuzen 
,,Dat zijn mooie dingen”, zegt Mirte Romanillos, jongerenwerker bij Compass in Uden, als voorbeelden van kleine succesjes die haar werk soms kenmerken. ,,Bij die vechtersbaas scheelt het sowieso honderden bloedneuzen maar op de lange duur nog veel meer”, lacht ze. ,,Het laat zien dat je met een beetje positiviteit een groot verschil kan maken. Soms is dat voor jongeren het begin van veel meer, bijvoorbeeld een baantje of een studie.”

Bogerd: ‘wijk in evolutie’
Precies daar gaat het om bij het project ‘Grote broer, grote zus’ dat Compass is gestart in Uden. Geleend van het buitenland en grote steden in Nederland waar het al langer draait. Nu dus ook in Uden, te beginnen in de Bogerd, van oudsher een wijk waar veel gebeurt - maar niet altijd in het goede. Romanillos noemt het liever een ‘wijk in evolutie’ met een ‘eigen identiteit’ waar zeker tientallen jongeren wonen die wel een grote broer of zus als rolmodel kunnen gebruiken.  

Bakfiets in de wijk 
Kevin Kerkenaar (26) is er zo eentje, al komt ie oorspronkelijk van de Land van Ravensteinstraat, aan de rand van de wijk. Na diverse baantjes - van kledingverkoper tot uitvaartverzorger - werd hij twee jaar geleden beheerder van het MC - voorheen Multicenter - waar de Udense jeugd kan chillen en skaten. Nu trekt hij vaak met een bakfiets vol sport- en spelmateriaal de wijk in om contact te leggen. ,,Gewoon kletsen en bijvoorbeeld samen een boemerang gooien, wat jeu de boulen of spelen met een rugbybal”, zegt hij. ,,Als je samen wat doet, praat je vanzelf ook veel makkelijker”, weet hij inmiddels. En dan komen de verhalen over thuis, de vrienden of het blowen vanzelf.   

Grote zus Lisa 
Lisa Lourenssen (20) bijvoorbeeld. Zij woont in de Bitswijk en was regelmatig gast van het MC, totdat die vanwege corona dicht ging. Kevin vroeg haar of ze ‘grote zus’ voor de wijk wilde worden. ,,Voor mij tellen daarbij maar twee dingen”, zegt Kevin. ,, Heb ik een klik met iemand en zie ik passie om vooruit te willen.” Dat was bij Lisa met haar sociaal-culturele opleiding achter de rug en nu een baan als kok en in opleiding daarvoor, zeker het geval. ,,Bij het MC komen ze naar je toe, nu moet je zelf op de jongeren af stappen. Dat is wel heel anders”, zegt ze. Maar het geeft veel voldoening, bijvoorbeeld die keer dat ze in contact kwam met drie buitenlandse jongeren die nu vast onderdeel zijn van de skate-scene in het park.   

Van ‘rookie’ naar ‘legend’ 
Compass heeft veel vertrouwen in de positieve smeerolie die de grote broers en zussen in de wijk brengen. Daarom ook worden ze intensief begeleid en moeten ze zelfs enkele theoretische modules volgen. Denk aan ‘contact leggen’, ‘normen en waarden’maar ook EHBO. Nieuwe leden van de familie beginnen als ‘rookie’, worden dan ‘master’ om als ‘legend’ te eindigen. Daar staat verder geen vergoeding tegenover, ze moeten het voor zichzelf en de wijk willen doen vindt Compass.   

Tof om tof te zijn 
,,Over een jaar willen we minstens vijftien grote broers en zussen hebben waarvan er drie legend zijn”, zegt Romanillos over de ambitie die met de gemeente Uden als geldschieter is afgesproken. Later moet het project over andere wijken van Uden worden uitgesmeerd.  ,,Wat het precieze effect is, kunnen we misschien pas over een jaar of vijf zeggen”, denkt Romanillos. ,,Maar het maakt een verschil, daar zijn we van overtuigd. Laten zien dat het tof is om tof te zijn.”

Het artikel vindt je in z'n geheel op de site van het Brabants Dagblad.