Nieuwsbericht

Welzijn op Recept Digitaal? Oproep!

9 juni 2020 | 1 minuut lezen

Welzijn op Recept Digitaal? Oproep!
De coronarecessie barst in volle hevigheid los en treft vooral veel Nederlanders die het toch al niet breed hadden. Dat bezorgt hen niet alleen geldstress maar ongetwijfeld ook gezondheidsklachten en psychosociale problemen.

Meer dan ooit kan Welzijn op Recept (WoR) dan een adequate interventie zijn. Het is effectief, verbindt op een laagdrempelige manier het medische met het sociale domein en het geeft sociaal werk de mogelijkheid om iets te betekenen voor bewoners die in eerste instantie bij de huisarts aankloppen met klachten waarbij psychosociale componenten een belangrijke rol spelen.

WoR blijft zich doorontwikkelen en wordt steeds bijgesteld op grond van nieuwe ervaringen en inzichten. De coronacrisis heeft waarschijnlijk nog eens voor extra aanpassingen gezorgd, gezien de 1,5-meterrestrictie. Heeft dat bijvoorbeeld geleid tot onlinevarianten?

Oproep: WoR in coronatijd #hoedan?
Namens Sociaal Werk Nederland zoek ik sociaalwerkorganisaties die al met Welzijn op Recept werken en de werkwijze hebben aangepast aan de huidige omstandigheden. Verwijzen huisartsen nu digitaal naar jouw organisatie? Hoe ben je in gesprek gegaan met bewoners die op die manier zijn verwezen? Waren er nog andere aanpassingen nodig? Beschermingsmiddelen? Waren onze handreikingen bruikbaar? En wat betekenen de recente versoepelingen voor werken met Welzijn op Recept? Blijf je nieuwe onlinevarianten gebruiken?
Heel graag hoor ik jullie ervaringen!

Kerngroep WoR start
Deze maand start Sociaal Werk Nederland als trekker met de kerngroep WoR, met daarin ook vertegenwoordigers van onder meer het kenniscentrum WoR, VWS, opleidingen en stakeholders. Op 24 juni om 10.00 uur is de eerste (online) bijeenkomst.
Daar wil ik graag jullie ervaringen met WoR voor en tijdens de lockdown graag inbrengen. Sociaal Werk Nederland hecht veel belang aan WoR en het verder brengen van deze domeinverbindende methode. En dat kan alleen als we op nationaal niveau de lokale geluiden goed kunnen laten horen. Het uiteindelijke doel is te komen tot een inventarisatie van goede voorbeelden die zowel bruikbaar zijn voor organisaties die al met WoR werken als voor organisaties die dat overwegen.

Bovendien wil ik graag betrokken worden bij de verdere uitrol van Welzijn op Recept, zodat we als brancheorganisatie onze rol als voorvechter van deze methode beter kunnen vervullen.

Kortom: mail me jullie ervaringen! Liever even bellen? Kan ook. Of ik kom langs om verder te praten: op anderhalve meter, al wandelend of op een bankje in het park.
Johan Huttinga, huttinga@sociaalwerk.nl, 06 51 20 65 09.