Nieuwsbericht

Aanpassingen noodmaatregelen TOGS en NOW

20 april 2020 | 1 minuut lezen

Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS)
De TOGS is de eenmalige tegemoetkoming van € 4.000,- belastingvrij welke naar eigen inzicht mag worden besteed. Deze tegemoetkoming is bedoeld voor organisaties die schade lijden als gevolg van de maatregelen van het kabinet om het coronavirus in te dammen.

Een organisatie komt in aanmerking als de hoofdactiviteit van de onderneming overeenkomt met een van de in de regeling benoemde SBI-codes. Er wordt op dit moment een onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om ook nevenactiviteiten onder de regeling te brengen. Zodra er meer bekend is berichten wij u hierover.

Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)
Bij een omzetverlies van meer dan 20% op concernniveau kan een beroep worden gedaan op de NOW voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Er is recent een motie aangenomen om te bezien of de NOW kan worden uitgebreid om op werkmaatschappijniveau van een concern aanspraak te maken.
En er is een motie aangenomen hoe om te gaan met seizoenspieken. Zodra er meer bekend is informeren wij u hier uiteraard over.

Relevante moties
Tijdens het kamerdebat op 16 april jl. is een aantal moties aangenomen die voor het sociaal werk en sociaalwerkorganisaties van belang kunnen zijn. Het gaat om het rekening houden bij de verdeling van mondkapjes met de mantelzorgers.

Ook is verzocht te onderzoeken of en, zo ja, hoe het mogelijk is om toe te staan dat al in 2020, op basis van een geschatte winst- en verliesrekening, tijdens de belastingaangifte al direct het geschatte verlies verrekend kan worden met de winst van 2019.

Een andere motie wil een stop op verdienmodellen die mensen in de ellende te storten door kredietverstrekking. Men wil strakke afspraken maken over de voorwaarden van kredietverstrekking in welke vorm dan ook, en woekerrentes aan banden leggen. Dit zou desnoods wettelijk moeten kunnen worden afgedwongen.