Nieuwsbericht

Crisisfonds voor kwetsbare kinderen tijdens coronacrisis - gebruik dit!

Nienke Kuyvenhoven
8 april 2020 | 1 minuut lezen

Het Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis, heeft al meer dan 10.000 kwetsbare kinderen geholpen met spullen waardoor ze tijdens de coronacrisis minder stress hebben. Het crisisfonds is een initiatief van Augeo Foundation, Stichting Kinderpostzegels en Stichting Het Vergeten Kind.

Onveilige situatie
Door het coronavirus zitten alle kinderen en gezinnen noodgedwongen thuis. De structuur van school is weggevallen en daarmee ook de sociale contacten. Dat kan zorgen voor spanningen. Voor kinderen die thuis niet veilig zijn, is deze situatie nog moeilijker. Voor hen is school de veilige haven. De enige plek waar ze even ‘vrij’ zijn van alle problemen thuis. Zo gaf kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer aan dat het belangrijk is om voldoende aandacht te besteden aan kinderen die op dit moment noodgedwongen thuis zitten.

Kwetsbare kinderen
Het crisisfonds is er voor: kinderen die uithuisgeplaatst zijn, kinderen die thuis wonen met een jeugdbeschermingsmaatregel, kinderen waarbij intensief contact is met Veilig Thuis, kinderen in de maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en AZC’s. In totaal gaat het in ons land om zo’n 90.000 kinderen die geen veilig thuis hebben. Hier zitten schrijnende gevallen bij, en juist voor die kinderen is het noodfonds bedoeld. De hulpverleners kunnen een aanvraag indienen voor die kinderen die dit het hardste nodig hebben.

Het crisisfonds biedt hiervoor vouchers die bijvoorbeeld besteed kunnen worden aan middelen om het schoolprogramma te volgen, maar ook aan spelletjes of andere materialen waarvan de hulpverlener inschat dat deze het kind helpen in deze crisissituatie.

Aanvragen
Alleen gecertificeerde (jeugd)hulpverleners en hulpverleners werkzaam in de maatschappelijke opvang of AZC’s kunnen een aanvraag indienen.

Kijk voor meer informatie op de website van het crisisfonds: www.kwetsbaarthuis.nl