Nieuwsbericht

Sociaal Werk Nederland pleit voor duidelijkheid over ouderbijdrage peuterspeelzalen voor niet-KOT-ouders

Op 1 april 2020 geplaatst door

Sociaal Werk Nederland heeft een urgente oproep gedaan aan de VNG, de ministeries SZW en OCW om ook de ouders die geen recht hebben op Kinderopvangtoeslag (KOT) te compenseren voor de ouderbijdrage. Dat zijn circa 50.000 gezinnen die dus gebruikmaken van peuteropvang en daarvoor een ouderbijdrage betalen. Bureau Buitenhek heeft al berekend dat die compensatie per maand ongeveer € 3,5 miljoen zal kosten.

Het punt is: juist deze peuters hebben de opvang hard nodig om straks goed voorbereid naar de basisschool te gaan. Door hun migratieachtergrond of de grote bestaansdruk kunnen hun ouders deze peuters niet altijd voldoende bagage meegeven als het gaat om taalontwikkeling en basisvaardigheden. Vanuit de bestaande middelen als de Asscher-gelden en de vve-gelden zouden deze ouders gecompenseerd kunnen worden. Maar haast is geboden, want ouders stoppen met betalen en verliezen daardoor hun peuterplaats.

Het is aan de houders hoe zij dit alles financieel willen regelen met de ouders. Ze kunnen de ouders wél laten betalen en later terugbetalen of hen níét laten betalen en dan de gederfde inkomsten via het Rijk of de gemeente gecompenseerd krijgen. Het belangrijkste is nu dat deze ouders duidelijkheid krijgen zodat zij verbonden blijven aan de peuterspeelzaal.

Bron: Ellen Van Gaalen, AD
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten