Nieuwsbericht

Check voor regeling tegemoetkoming schade

30 maart 2020 | 1 minuut lezen

De regeling voor de tegemoetkoming in de schade als gevolg van COVID-19 leidt tot ongelijke behandeling van maatschappelijke organisaties.

Dat blijkt uit de door RVO gepubliceerde SBI-codelijst. Organisaties met de op deze lijst genoemde code kunnen in aanmerking komen voor €4.000,- schadevergoeding als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Sociaal Werk Nederland bespreekt met het rijk of maatschappelijk vastgoed in de vorm van wijkcentra e.d. ook op de lijst kan worden opgenomen. 

Sport goed in beeld
Vrijwel alle sportorganisaties komen voor compensatie in aanmerking. Ook denksport, paardensport, autosport en wintersport. Deze sector is goed in beeld. 

Cultuurverschillen
Culturele organisaties zijn minder consequent op de lijst gezet. Theaters en schouwburgen, musea, producenten en beoefenaars van podiumkunsten kunnen op een vergoeding rekenen. Bibliotheken daarentegen weer niet.

Wijkcentra vaak niet
Ook het maatschappelijk werk staat niet op de lijst. Daarbij hebben wijkcentra verschillende SBI-codes, waardoor de een wel en de ander niet voor compensatie in aanmerking komt. Zo is Wijkcentrum Kruispunt in Apeldoorn ingeschreven als café en kan een vergoeding aanvragen. Wijkcentrum Schieringa uit Leeuwarden is ingeschreven als lokaal welzijnswerk en kan geen compensatie aanvragen. Hetzelfde geldt voor Wijkcentrum ’t Stekske uit Venray, dat als gemeenschapshuis bij de Kamer van Koophandel is ingeschreven.

Meer informatie

Lid wordenContact