Nieuwsbericht

Schouders Eronder presenteert Tools en Hulpmiddelen voor schuldhulpverlening

Denise van Bemmel
27 februari 2020 | 2 minuten lezen

De eerste fase van het programma Schouders Eronder is afgerond. Hierin zijn o.a. de vragen gesteld: “tegen welke knelpunten lopen hulpverleners aan?” Maar ook: “wat hieraan te doen?” Kennis is opgehaald en behoeften zijn gepeild. Op basis van deze informatie heeft Schouders Eronder een heel aantal nuttige opbrengsten in de vorm van middelen en tools ontwikkeld. Hieronder is een aantal van deze producten uitgelicht. Voor een volledig overzicht kun je terecht op de site.

 

  • Gereedschapskist lerende praktijken

Binnen werkplaatsen en leernetwerken wordt een aantal thema’s opgepakt, zoals ‘arbeidstoeleiding en schulden’, met ondersteuning van experts en inhoudelijk deskundigen.

Centraal staat het leren, experimenteren, verbeteren en reflecteren met collega’s van binnen en buiten de organisatie. Partners worden ondersteund bij het ontwikkelen van effectieve methoden om vraagstukken waar zij tegen aanlopen op te pakken.

  • Filmpjes

Speciaal voor schuldhulpverleners heeft Schouders Eronder een aantal filmpjes gemaakt waarin een expert kort iets uitlegt over interessante onderwerpen. Denk hierbij aan onderwerpen als ‘het verschil tussen WSNP bewind en beschermingsbewind, ’beslaglegging’ en ‘incassokosten’. Je kunt de filmpjes ook rechtstreeks op de site van Schouders Eronder bekijken.

  • Routekaart Belastingdienst

Schouders Eronder heeft samen met de Belastingdienst een routekaart ontwikkeld. Op de routekaart vind je de mogelijkheden die je als schuldhulpverleners hebt om de belastingdienst te benaderen in diverse situaties.

  • Toolkit 'Blijf in verbinding met laaggeletterden'

Laaggeletterden hebben meer tijd en begeleiding nodig. Om de cliënt goed te kunnen helpen, is het noodzakelijk de communicatie aan te passen. De toolkit bevat kaarten die praktische houvast bieden in gesprekken met laaggeletterden. De kaarten helpen om eenvoudige uitleg te geven over schuldhulpverlening en om goede afspraken te maken met de cliënt.

  • Kennisbundel

De Kennisbundel is een onmisbare bron van informatie voor iedereen die werkt binnen de keten van schuldhulp. Op deze website is het afgelopen jaar veel interessante vakliteratuur over schuldhulpverlening overzichtelijk bij elkaar gebracht. Informatie is goed vindbaar op thema’s.

 

Goede schuldhulpverlening staat of valt met de kwaliteit van de dienstverlening. Het landelijk programma Schouders Eronder zet zich sinds 2017 daarom in voor professionalisering van vakmanschap in het diverse, veel omvattende en snel veranderende vak van de schuldhulpverlening.

Het programma Schouders Eronder is gestart in 2017 en heeft een looptijd tot 2021. Het is een samenwerkingsverband tussen Divosa, Landelijke Cliëntenraad, NVVK, Sociaal Werk Nederland en VNG. Schouders Eronder is een landelijk programma, gesubsidieerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

(Bron: schouderseronder.nl)