Nieuwsbericht

Belangrijke updates: premiedifferentiatie WW en compensatieregeling transitievergoeding

Alexandra Krop
23 december 2019 | 2 minuten lezen

Premiedifferentiatie WW

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een nieuwe versie van het kennisdocument Premiedifferentiatie WW gepubliceerd. In dit kennisdocument wordt ingegaan op de nieuwe wet- en regelgeving met betrekking tot premiedifferentiatie WW. Er is een bijlage bijgevoegd met situaties waarin werkgever en werknemer tijdelijk of blijvend het aantal uren wijzigen en de gevolgen die dat heeft voor de hoogte van de WW-premie.

In de nieuwe versie komt eveneens naar voren dat de minister het schriftelijkheidsvereiste toch nog verder heeft versoepeld. Niet alleen een schriftelijke, door beide partijen ondertekende arbeidsovereenkomst of addendum volstaat, maar ook een digitale handtekening, evenals instemming via de e-mail of in een HR-systeem. Dus ook een mail van de werkgever aan de medewerker volstaat, indien de medewerker via de mail terug reageert dat hij/zij -inderdaad- een contract voor onbepaalde tijd heeft (mits geen oproepovereenkomst).

Voor arbeidsovereenkomsten die zijn ingegaan vóór 1 januari 2020 blijft de coulanceperiode van kracht. Tot 1 april 2020 mag de werkgever de lage premie blijven hanteren, ook als hij het bestaan van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd nog niet kan aantonen. Kan hij dat op 1 april 2020 nog niet, en duurt de arbeidsovereenkomst voort na 31 maart, dan is met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020 alsnog de hoge WW-premie verschuldigd.

Klik hier voor de nieuwste versie van 16 december 2019.

Compensatieregeling transitievergoedingen: wijzigingen

De uitvoering van de compensatieregeling voor de transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid is gewijzigd. UWV bericht hierover op haar website.

UWV heeft drie belangrijke wijzigingen op een rijtje gezet: 

1. Het tweede maximum vervalt: Dat betekent dat het loon dat de werknemer tijdens de eerste 2 jaren van zijn ziekte heeft ontvangen, niet van invloed is op de hoogte van de compensatie. Dat geldt ook voor al ontvangen uitkeringen of subsidies. Of de betaalde transitievergoeding helemaal wordt gecompenseerd, hangt af van de andere voorwaarden van de compensatieregeling.

2. Beëindigen slapend dienstverband: U moet als werkgever meewerken aan het verzoek van uw werknemer om een slapend dienstverband te beëindigen. Dat heeft de Hoge Raad in november bepaald. Als u in zo'n situatie een transitievergoeding heeft betaald, kunt u compensatie krijgen. Heeft u met uw werknemer uiterlijk 31 december 2019 in een vaststellingsovereenkomst afgesproken om het (slapende) dienstverband te beëindigen? En heeft u de transitievergoeding berekend met de regels van voor 2020? Dan gelden de oude regels ook voor het bepalen van de hoogte van de compensatie.

3. Soms langer nodig voor een beslissing: Wij hebben ook in de volgende situatie maximaal 6 maanden de tijd voor een beslissing: u heeft uw werknemer na 2 jaar ziekte op of na 1 april 2020 nog in dienst, terwijl de arbeidsovereenkomst uiterlijk op 31 maart 2020 beëindigd had kunnen worden.

De berichtgeving volgt op de Kamerbrief die Minister Koolmees vrijdag 13 december naar de Tweede Kamer heeft verzonden over de compensatieregeling transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid van de werknemer.