Nieuwsbericht

Mantelzorgondersteuning: #Hoedan? Met BordjeVol van WeHelpen

19 november 2019 | 1 minuut lezen

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nam in 2018 het eerste exemplaar van BordjeVol. Het leverde al direct veel enthousiaste reacties op vanuit de zorg- en welzijnswereld, en heeft zich ondertussen bewezen als superpraktische, handige methode. De methode is ontwikkeld door WeHelpen, samen met mantelzorgers en professionals, en mede mogelijk gemaakt door zorgverzekeraar CZ en VWS.

Inhoud methode BordjeVol
De methode is heel concreet. BordjeVol kan zowel vroegtijdig als bij overbelasting worden ingezet door de zorg- of welzijnsprofessional. Het biedt de mantelzorger inzicht in de draaglast en draagkracht, inspiratie op welke concrete levensaspecten verandering wenselijk is en activatie om daadwerkelijk anderen om hulp te vragen.

Monique, Coördinator Steunpunt Mantelzorg Hattem, heeft BordjeVol inmiddels een keer of zes ingezet. “Nu ik de reacties in de praktijk zie, denk ik: zo, dát heeft effect! BordjeVol geeft echt sturing aan een gesprek. Zonder de methode is er altijd het risico dat een gesprek zich toespitst op enkele onderdelen of juist vaag blijft. BordjeVol zorgt voor structuur en alles komt aan bod.” 

Met een set speelkaarten en werkbladen brengt BordjeVol voor mantelzorgers spelenderwijs in kaart welke activiteiten energie kosten, hoe lang de situatie nog vol te houden is en welke mensen uit hun eigen kring kunnen helpen.
Mantelzorger: “Ik had zo’n kaartje in mijn hand en dacht: ‘dit komt toch niet óók op mijn bordje?’ Het was heel confronterend om die hoge stapel te zien. Maar dat gaf mezelf ook erkenning. En maakte het heel inzichtelijk.”

De professional kan BordjeVol samen met de mantelzorger doorlopen om zo direct advies te kunnen geven en afspraken te maken. Maar BordjeVol is zo opgezet dat een mantelzorger de methode ook zelf kan doorlopen. Zo hoeft de professional minder tijd aan dit onderdeel te besteden en de focus leggen op ondersteuning in concrete oplossingen om meer zorg te delen.

Meer informatie over de methode BordjeVol vind je op de website van WeHelpen
Sociaal Werk Nederland is lid van de coörperatie WeHelpen.
 

Lid wordenContact