Nieuwsbericht

Divosa: Kamer overlaadt kabinet met armoede- en schuldensuggesties

15 oktober 2019 | 2 minuten lezen

De vaste Cie. SZW vindt dat het kabinet niet voldoende voortgang boekt bij de bestrijding van armoede en schulden. In een poging om het probleem toch voortvarend aan te pakken, deden Kamerleden tijdens het Algemeen Overleg Armoede- en schuldenbeleid staatssecretaris Van Ark (SZW) talloze suggesties aan de hand. Maar al bij de start van haar antwoorden waarschuwde Van Ark dat zij die lang niet allemaal kan overnemen. De Kamer zal prioriteiten moeten stellen.

Hoewel alle Kamerleden lieten merken dat zij de inspanningen van Van Ark waarderen, was er de nodige teleurstelling over de stappen die het kabinet zet. Kort voor het AO moest Van Ark namelijk melden dat het beslagregister opnieuw vertraging had opgelopen. De invoering van de vereenvoudiging van de beslagvrije voet ligt weliswaar op schema maar is afhankelijk van de nodige onzekere factoren.

Schuldsaneringsfonds
Kamerleden Eppo Bruins (CU) en Gijs van Dijk (PvdA) bleken voorstanders van het NVVK-voorstel voor een ‘Landelijk Saneringsfonds Schulden’. Dat publiek-private fonds zou gemeenten in de gelegenheid moeten stellen om veel vaker dan nu saneringskredieten te verstrekken. Ook andere partijen voelen wel wat voor de oplossing.

CDA Kamerlid René Peters wil dat schuldeisers schuldhulptrajecten niet onnodig lang kunnen rekken. Gijs van Dijk (PvdA) plaatste kinderarmoede in de context van gelijke kansen. Hij vindt dat de bestrijding van kinderarmoede verder gaat dan het verstrekken van laptops en sportpassen.
Het CDA wil dat het kabinet gemeenten stimuleert om administratieve ondersteuning aan te bieden. 
Raemakers pleit er ook voor dat mensen een tweede keer in aanmerking kunnen komen voor de WSNP. 

Door tijdgebrek kon Van Ark niet eens antwoorden op alle vragen en opmerkingen van Kamerleden in de eerste termijn. Daarom besloot de Cie. SZW het overleg te schorsen en op een later moment voort te zetten.

De hele terugblik op deze AO vindt u op de website van Divosa.

Sociaal Werk Nederland werkt aan een structureel betere situatie voor bewoners in armoede en/of met schulden, samen met VNG, Schouders Eronder, Divosa, Moedige Dialoog, Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden, NVVK, Landelijke Clientenraad en de lidorganisaties.