Nieuwsbericht

'Wij moeten aan de slag met doorgroeien binnen het sociaal werk’

Op 28 mei 2019 geplaatst door

Goed nieuws over het enorme personeelstekort in de zorg: het tekort wordt kleiner. In de sector sociaal werk ‘speelt het niet zo’, volgens een rapport van het ministerie van VWS. ‘Een derde van onze werkgevers zegt dat er wel degelijk een tekort aan personeel dreigt’, zegt Edwin Luttik van Sociaal Werk Nederland. Dat schrijft Zorg + Welzijn in een premium-artikel.

Volgens de nieuwste cijfers van VWS is het verwachte tekort aan medewerkers in de zorg van 125.000 teruggelopen naar 80.000 en loopt het mogelijk terug naar 55.000 in 2022. Geldt dat goede nieuws ook voor het personeelsbestand in de sector sociaal werk? Uit onderzoek onder werkgevers blijkt dat het aantal vacatures in de sociaal werk-sectoren gestaag stijgt, ondanks de bezuinigingen in de afgelopen jaren. Een personeelsprobleem is op komst. Erger nog: het wordt moeilijk om mensen binnen te halen in de sector.

Bezuinigingen
De cijfers van het ministerie over de zorgsector maskeren eigenlijk het tekort aan mensen in het sociaal werk, zegt Lex Staal, directeur Sociaal Werk Nederland, ‘en maskeren aldus het gebrek aan investeringen in de lokale sociale basis van veel gemeenten. Wij zien nu ook al problemen in ons personeelsbestand, maar door de bezuinigingen van de afgelopen jaren komt dat niet terug in de formele cijfers. In onze sector is de werkgelegenheid afgenomen vanwege die bezuinigingen, terwijl we wel personeel nodig hebben, maar er geen geld voor is. Er ligt in de wijken veel werk voor sociaal werkers, we hebben dus in feite meer personeel nodig. Het zou beter zijn als we meer samen optrekken in de regio’s met de campagne “Ik zorg”. Zodat zorg en welzijn niet elkaar concurrenten worden op het gebied van personeel.’

Bron: Zorg + welzijn
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten