Nieuwsbericht

Dementievriendelijkste winkelcentrum van Nederland

Chris Bos
14 mei 2019 | 1 minuut lezen

Als het aan alle 53 ondernemers van winkelcentrum Heyhoef in de Reeshof ligt, is het winkelcentrum eind 2020 het dementievriendelijkste winkelcentrum van Nederland. Op 19 mei ondertekenen de ondernemers, ContourdeTwern en wethouder Oscar Dusschooten een intentieverklaring. Hierin beloven ze het leefklimaat in en rond winkelcentrum Heyhoef stapsgewijs veiliger en vriendelijker maken voor bezoekers met geheugenproblemen. ‘Iedereen met of zonder geheugenproblemen moet het gevoel hebben dat ze hier fijn en veilig kunnen winkelen. Dat ze weten dat ze ergens naartoe kunnen als ze vastlopen,’ zegt initiatiefnemer Sjef van der Klein, sociaal werker bij ContourdeTwern in een artikel in het Brabants Dagblad. Sjef is natuurlijk ook bekend als Sociaal Werker van het Jaar 2018.

Dezelfde koekjes
Veel ondernemers krijgen vrijwel dagelijks ouderen over de vloer die tekenen van dementie vertonen. De appartementen boven de winkels en twee nabijgelegen woontorens zijn namelijk uitsluitend bestemd voor senioren. Wilfred Lutz, eigenaar van de Plus, ziet dagelijks mensen die bijvoorbeeld drie keer dezelfde koekjes komen halen of steeds dezelfde vragen stellen. Dat heeft ook gevaren. ‘Deze mensen vallen ook op bij mensen met kwade bedoelingen die er misbruik van maken en hen naar huis achtervolgen.’

Schaamte en taboe
Dementie is lastig te herkennen, daarbij spelen schaamte en taboe een grote rol. Onderdeel van de intentieverklaring is dan ook dat alle ondernemers en personeel een speciale online branchetraining volgen, gericht op de basiskennis over dementie. Daarnaast hebben de ondernemers een netwerk opgezet, waarbij signalen van mogelijk winkelende dementerenden worden doorgegeven. Ook zijn er bewustwordingsacties gepland om kennis over dementie bij het winkelend publiek te vergroten. De intentieverklaring draagt bij aan de duurzaamheid van het project. ‘We hebben een goed plan, al blijft het steeds aandacht vragen. Het krachtige is in ieder geval dat we het met álle 53 ondernemers doen,’ aldus Van der Klein.
Radio 1 kwam langs en maakte een reportage over de plannen in Tilburg.