Nieuwsbericht

Enquête: Alcoholproblematiek in het sociale domein

Op 23 april 2019 geplaatst door

In veel sociale problemen speelt alcohol een rol. Niet altijd zijn we ons daar bewust van. Het kan problemen verergeren, de oplossing ervan in de weg staan en nieuwe problemen veroorzaken. Eén van de doelen van het Nationaal Preventieakkoord is daarom het terugdringen van problematisch alcoholgebruik. Het sociaal werk heeft hierin een belangrijke taak.

Met deze vragenlijst willen Sociaal Werk Nederland, Trimbos-instituut en Verslavingskunde Nederland (VKN) de activiteiten en behoeften van sociaal werkers rond alcoholgerelateerde problematiek in wijk, buurt en gezin in kaart brengen. De vragenlijst is bedoeld voor alle sociale professionals, zowel hulp- en dienstverleners van individuele cliënten als buurtwerkers, jongerenwerkers, peuterspeelzaalwerkers en groepswerkers binnen (dag-)verblijfsvoorzieningen. De uitkomsten vormen de input voor een aantal verdiepende interviews met betrokkenen bij het sociaal werk. Met de bevindingen uit beide onderzoeken willen we een bijdrage leveren aan het versterken van de rol van het sociaal werk in het terugdringen van problematisch alcoholgebruik.

Voor wie?
De vragenlijst is bedoeld voor alle sociale professionals.


Instructie:

  • Het invullen duurt ongeveer 5 minuten.
  • Het invullen is anoniem; we vragen niet naar uw persoonsgegevens.
  • In de vragenlijst bedoelen we met ‘problematisch alcoholgebruik’ een drinkpatroon dat leidt tot lichamelijke klachten, psychische en/of sociale problemen waarbij het alcoholgebruik de adequate aanpak van deze problemen verhindert. Het aantal glazen alcohol dat iemand drinkt is daarbij niet leidend.

    Klik hier voor de vragenlijst

Trefwoorden: alcohol, trimbos
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten