Nieuwsbericht

Kamerbrief: eerste resultaten proeftuinen MDT

Op 23 april 2019 geplaatst door

Op vrijdag 29 maart zijn de eerste resultaten uit de proeftuinen in een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Wat is hierin te lezen? Onder andere dat jongeren met verschillende achtergronden om verschillende redenen kiezen voor MDT en dat die veelzijdigheid belangrijk is om MDT goed te laten aansluiten op hun interesses. Met korte portretten en een mini-magazine vertellen we wat MDT voor hen betekent. We zien een steeds grotere groep jongeren enthousiast meedoen met MDT, namelijk al zo’n 3600! Ook is te lezen wat jongeren nodig hebben als zij nog niet meedoen en hebben we, om te laten zien op welke plekken MDT al wordt georganiseerd, alle 75 proeftuinen op de kaart van Nederland gezet. Wil je de brief lezen? Deze is, met alle informatie en bijlagen, hier te bekijken.

Update subsidieoproep gemeenten
22 maart is door ZonMw de subsidieoproep Programmalijn Gemeenten gepubliceerd. Deze subsidieoproep biedt gemeenten de mogelijkheid te experimenteren met de inrichting van maatschappelijke diensttijd op basis van de aanpak van de Belgische Samenlevingsdienst. Het gaat hier om het ontwikkelen van een concept specifiek voor jongeren met een vrijwillig of onvrijwillig tussenjaar, die voor een periode van 6 maanden zich 20 tot 28 uur inzetten bij een organisatie met een maatschappelijke doelstelling en in groepsverband trainingen volgen. Geïnteresseerde gemeenten hebben zich inmiddels aangemeld en worden ondersteund bij hun subsidieaanvraag door het adviesbureau AEF tijdens 4 bijeenkomsten.

34 nieuwe proeftuinen van start
In januari zijn er weer 34 nieuwe proeftuinen gehonoreerd in zeer diverse sectoren en met veel verschillende doelgroepen. Zo gaan jonge statushouders en Nederlandse jongeren in de proeftuin Wake up your mind aan de slag als ‘goaldigger’. Ze geven in die rol bijvoorbeeld taallessen aan jongeren in een AZC. Ook worden jonge statushouders ingezet als ervaringsdeskundigen, wat resulteert in meer begrip voor en betrokkenheid met elkaar. In het Groen Traineeship gaan jongeren bomen zagen, een campagne bedenken om het gebruik van plastic te verminderen of vertellen ze op een festival hoe leuk en belangrijk natuur en milieu zijn. Ook zijn er de helden van Heroes Keep de Heart Beat Going, waarin jongeren heroes worden doordat ze kennis en vaardigheden opdoen om te handelen bij een hartstilstand. Weten welke proeftuinen er nu actief zijn? We hebben een overzicht gemaakt. Voorafgaand aan het MDT Festival was het officiële startmoment voor deze proeftuinen en werd feestelijk afgetrapt met bubbels.

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten