Nieuwsbericht

Film over schulden: "Lost Boys 5 jaar later"

Marije van der Meij
28 februari 2019 | 2 minuten lezen

'Lost Boys, 5 jaar later'

Een serie, documentaire of film is in staat om een maatschappelijk probleem te vatten, bespreekbaar te maken en te agenderen. Een greep uit dergelijke producties in het sociaal domein: 'Sta me bij' (social dienst, 2011), 'Tegenprestatie' (bijstandsuitkering, 2015), 'Schuldig' (armoede, 2016), Het 'Amsterdam Project' en 'Rotterdam Project' (dakloosheid, 2016 en 2018). Maandagavond 4 maart komt er weer zo'n potentieel agendere film op televsie (NPO 2 om 21.00): 'Lost Boys, 5 jaar later.'

Doel van de film

De documentaire ‘Lost Boys, 5 jaar later’ heeft als doel de benadeelde positie van mensen met schulden aan de kaak stellen. De makers grijpen de uitzending van de film op tv aan  om de samenleving te laten weten dat de overheid niet alleen met spoedmaatregelen moet komen, maar ook duurzaam de situatie van mensen met schulden moet veranderen. 
De afgelopen maanden is deze documentaire al vertoond aan mensen in politiek, hulpverlening en instanties die betrokken zijn bij de schuldenproblematiek. 

Over de film

In 2011 volgde regisseur Margit Balogh de jongens van de jeugdbende Bloods voor de documentaire ‘Lost Boys, Bloods Forever. Eén van de bendeleden was Demo. Vijf jaar later heeft hij de vicieuze cirkel van criminaliteit en gevangenissen achter zich weten te laten. Hij werkt als reporter voor een bekend radiostation, is labelmanager bij een platenmaatschappij en is genomineerd voor de NTR-radioprijs.

Toch komt Demo maar niet los van zijn verleden. Hij wordt dagelijks geconfronteerd met schuldeisers, deurwaarders en incassobureaus. In ‘Lost Boys 5 jaar later’, laat Margit Balogh zien hoe Demo balanceert tussen 2 werelden.

Zijn werk in de media- en muziekwereld geeft hem erkenning. Hier komt hij tot bloei. Eenmaal thuis zijn er de snel oplopende schulden waardoor hij op het punt staat om alles te verliezen waar hij de afgelopen jaren zo hard voor gewerkt heeft.

Een oplossing voor zijn schulden is er niet waardoor hij soms nog maar één uitweg ziet: terug naar zijn criminele verleden. 

Links   

  • Maandagavond, 4 maart, 21 uur: ‘Lost Boys, 5 jaar later’  
  • Hier vind je een linkje naar een fragment uit de film. 
  • Hier vind je link naar de trailer
  • Twitter via de hashtag #lostboys5jrl 
  • Voorbeeldtekst bij eventuele verspreiding “Deze documentaire gaat over Demo. Hij was ooit een bendeleider. Nu is hij rolmodel. Maar zijn schulden duwen hem terug de criminaliteit in. Dit moet veranderen #lostboys5jrl”
  • Bijgesloten vind je een aankondiging van de film. 

Meer info en contact met de makers

Heb je andere ideeën om de aandacht te vestigen op de thematiek die in Lost Boys, 5 jaar later speelt? Neem contact op via lostboysatwork.nl of direct met de makers:

Annemarie de Beer, programmamanager (O)MPG-aanpak Amsterdam a.de.beer@amsterdam.nl  06 10285799
Margit Balogh, documentairemaker ‘Lost Boys, 5 jaar later’ 
Miriam van Oort, impact producer 
info@2ndfloorup.nl 06 47442042