Nieuwsbericht

Lex Staal: ‘De lage prijs voor sociaal werk gaat ten koste van het personeel’

6 februari 2019 | 1 minuut lezen

In het derde kwartaal van 2018 waren er 1,4 miljoen werknemersbanen in de bedrijfstak zorg en welzijn. Dat is 2,6 procent meer dan een jaar eerder. Voor alle bedrijfstakken samen bedroeg de groei 2,5 procent. Dit meldt het CBS op basis van gegevens die zijn verzameld voor het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt zorg & welzijn (AZW).

De toename van het aantal banen was het grootst in de branches kinderopvang en geestelijke gezondheidszorg (respectievelijk 7,1 en 7,4 procent). In de branche universitaire medische centra (UMC’s) was de stijging het kleinst (0,8 procent). Alleen in de branche sociaal werk waren er minder banen vergeleken met een jaar eerder (-2,6 procent).

Zorg en Welzijn vroeg Lex Staal, directeur van de brancheorganisatie Sociaal Werk Nederland om een reactie.

Zorg en Welzijn: Het aantal banen in de branche Sociaal Werk is in 2018 teruggelopen met 2,6 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. ‘Wat je hier ziet is, dat er door gemeenten stevig is bezuinigd op het sociaal werk’, zegt Lex Staal, directeur van branchevereniging Sociaal Werk Nederland. ‘Terwijl we weten dat minder welzijn leidt tot meer zorg.’

Het aantal banen in de hele bedrijfstak Zorg en Welzijn is in 2018 gegroeid met gemiddeld 2,5 procent. Vooral in de ggz en in de kinderopvang is het aantal banen omhoog geschoten met 7,4 en 7,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De branche Sociaal Werk is de enige die in de min staat; in het derde kwartaal is het aantal banen gedaald met 2,6 procent. ‘Zorgwekkend’, vindt SWN-directeur Lex Staal. ‘Dit komt vooral voort uit de bezuinigingen door gemeenten. Ik denk dat het meest is bezuinigd op wijk- en buurtgericht werken.

Lees het hele (premium-)artikel op de website van Zorg en welzijn.