Nieuwsbericht

Wat is het verschil tussen jeugdzorg en jeugdhulp?

4 februari 2019 | 1 minuut lezen

Sinds de decentralisatie van alle zorg voor jeugd naar gemeenten hanteert het CBS het begrip jeugdzorg als verzamelnaam voor jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. De term jeugdhulp omvat alle vormen van hulp en ondersteuning (lvb, opvoedvragen, opvoedhulp, jeugd-lvb en jeugd-ggz) variërend van licht ambulant (vaak vanuit een wijkteam, waaronder mogelijk ook gewone opvoedvragen) tot en met intensieve, zeer gespecialiseerde zorg in een al dan niet gesloten setting (jeugdzorgplus).

De begrippen jeugdzorg en jeugdhulp worden momenteel vaak door elkaar gebruikt. Dit komt doordat de term jeugdzorg voor de decentralisatie voorbehouden was aan gespecialiseerde) opvoedhulp en ondersteuning vanuit bureaus jeugdzorg (licht ambulant) en aanbieders van jeugd- en opvoedhulp (gespecialiseerde zorg). Jeugdbescherming, jeugdreclassering, jeugd-ggz en jeugd-lvb vielen niet onder het begrip. De term jeugdhulp was in die tijd niet gangbaar.

De nieuwe indeling hangt nauw samen met de transitie van alle zorg voor jeugd naar gemeenten. Hierdoor kwamen budget en verantwoordelijkheid voor de uitvoering van (wat nu aangeduid wordt met het begrip) jeugdzorg bij de gemeente te liggen. Door deze nieuwe indeling zijn de registratiecijfers van voor en na de decentralisatie minder goed te vergelijken. Het beroep op jeugd-ggz bijvoorbeeld werd voor de decentralisatie apart bijgehouden maar is nu een van de vormen van jeugdhulp die niet los geregistreerd worden.