Nieuwsbericht

Zeven branches uit jeugdwerk, jeugdhulp en jeugdzorg spreken met elkaar over samenwerking jeugdhulp, zorg en onderwijs

1 februari 2019 | 1 minuut lezen

Landelijke partijen vanuit onderwijs, jeugdhulp, jeugdzorg, sociaal werk en cliëntengroepen hebben zich verenigd in een brede coalitie. Met als doel de samenwerking tussen de partijen te verbeteren als het gaat om de hulp en zorg aan het kind en zijn ouders in en rond de school. De brede coalitie vormt een onderdeel van het VWS-programma Zorg voor de Jeugd en wordt ook ondersteund door de ministeries van OCW en VWS.

Het eerste resultaat van deze brede coalitie was het rapport ‘Met andere ogen’ van kwartiermaker René Peeters. Hij sprak daarvoor met diverse personen en organisaties in het werkveld.

Vanuit de partijen van preventieve en gespecialiseerd jeugd- en jongerenwerk, jeugdhulp en jeugdzorg wilden we graag dieper in gaan op de mogelijke consequenties van dit rapport. Daarom hebben we op woensdag 23 januari jongstleden hierover gesproken met een gezelschap van zo’n 50 personen uit de achterbannen van Actiz, GGZ, VGN, JN, GGDGHOR, VOBC en Sociaal Werk Nederland, onder leiding van dagvoorzitter Hans Schirmbeck.

Het werd een inspirerende avond waarin vele meningen, gedachten en ideeën op tafel kwamen. Hieruit is een aantal aandachtpunten gedestilleerd die wat ons betreft mogen worden aangepakt of geagendeerd. Kortweg zien alle partijen de urgentie van de verbinding tussen onderwijs-zorg-jeugdhulp. Iedereen ziet het Kinderrechtenverdrag als logisch vertrekpunt.

Ook was er een gedeeld gevoel dat de complexiteit van het systeem ons dwingt juist terug te gaan naar het uitgangspunt: het kind en zijn/haar ouders staan centraal. Als zij ondersteuning nodig hebben doen we dat zo dichtbij, zo gewoon, zo licht en zo snel mogelijk. Regels, wetten en schotten tussen organisaties en geldpotjes mogen ons daar niet van weerhouden.

De resultaten van dit overleg worden gedeeld in de brede coalitie met het onderwijs. Op 21 februari spreekt de Tweede Kamer in een AO over onder andere het rapport van René Peeters. De landelijke coalitie Onderwijs, Zorg en Jeugdhulp komt eind maart/begin april met een uitwerking van het advies van René Peeters. Leden van Sociaal Werk Nederland die zich bezig houden met jeugdwerk, jongerenwerk en jeugdhulp zijn van harte uitgenodigd deel te nemen aan deze achterbanraadpleging. Mail hiervoor naar Ernst Radius, adviseur jeugd, via radius@sociaalwerk.nl