Nieuwsbericht

Praktisch online beleidsinstrument arbeidsparticipatie statushouders

Marije van der Meij
14 januari 2019 | 1 minuut lezen

Hoe vergroot je de arbeidsparticipatie van statushouders? Gemeenten en uitvoeringsorganisaties worstelen met de beantwoording van die vraag. Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) heeft voor hen de Verbetertool arbeidsparticipatie statushouders ontwikkeld. Deze tool ondersteunt professionals bij ontwikkeling en uitvoering van beleid en praktijk.

Voor een goed resultaat van beleid en praktijk rond de arbeidsparticipatie van statushouders is het belangrijk dat gemeenten doen wat volgens onderzoek werkt. Over die werkzame mechanismen is steeds meer bekend. Eerder publiceerde KIS daarover het dossier Wat werkt bij arbeidsparticipatie van statushouders? De verbetertool die nu online staat, stelt professionals vervolgens in staat helder en stapsgewijs antwoord te geven op onder meer de volgende vragen:
Sluiten de aanpakken in uw gemeente aan bij de inzichten over werkzame mechanismen bij de arbeidsparticipatie van statushouders? Wat kan er beter? De gebruiker van de Verbetertool arbeidsparticipatie statushouders krijgt gerichte verbetertips.

Voor wie?
De verbetertool is primair bedoeld voor gemeenten die bezig zijn met het bevorderen van de arbeidsparticipatie van statushouders. De onderwerpen en verbetertips kunnen ook relevant zijn voor uitvoeringsorganisaties.

Hoe werkt de tool?
De tool bestaat uit twee stappen:
1) Doe de check
Door een korte vragenlijst in te vullen, checkt de gebruiker of beleid, werkwijze of project gebruik maakt van de werkzame elementen bij het bevorderen van arbeidsparticipatie van statushouders.
2) Bekijk de uitslag en maak een verbeterplan.
In het score-overzicht ziet de gebruiker in één oogopslag wat de belangrijkste verbeterpunten zijn en krijgt daarbij tips die geselecteerd kunnen worden om zo tot een eigen verbeterplan te komen.

Getest in de praktijk
De Verbetertool arbeidsparticipatie statushouders is getest met medewerkers van 5 gemeenten.

Ga naar de tool
Verbetertool arbeidsparticipatie statushouders

Ontwikkelaar
De Verbetertool arbeidsparticipatie statushouders is ontwikkeld door Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS), een samenwerking van het Verwey-Jonker instituut en Movisie. KIS wordt gefinancierd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Vertegenwoordigers van UAF, Pharos, gemeente Zaanstad, en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben meegedacht bij de totstandkoming van deze tool.

Noot voor de redactie 

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Olaf Stomp o.stomp@movisie.nl of T 030 789 21 72
(direct) | M 06 55 44 05 96.