Nieuwsbericht

Eerste intercollegiale toetsing succesvol afgerond

Chris Bos
12 november 2018 | 1 minuut lezen

Drenthe had de primeur. Stichting Welzijnswerk Hoogeveen, Welzijn de Wolden, Maatschappelijk Welzijn Coevorden voltooiden de eerste intercollegiale toetsing volgens het Kwaliteitslabel Sociaal Werk. Bij de intercollegiale toetsing nemen de deelnemende organisaties elkaar beurtelings onder de loep. In dit geval gingen dus steeds delegaties van twee organisaties kijken bij de derde.
De organisaties hadden gekozen voor begeleiding door certificeerder CIIO. Die verzorgde vooraf ook een training voor de betrokken medewerkers. Want bij elkaar in de keuken kijken klinkt aantrekkelijk, maar hoe beoordeel je wat je ziet, ruikt en proeft?

Grenzeloze nieuwsgierigheid
De drie Drentse organisaties werken al langer nauw samen. De toetsing heeft die samenwerking geïntensiveerd. Ook Stichting Welzijnswerk Midden-Drenthe doet trouwens mee aan deze zogeheten 4-D-samenwerking, maar haakt in een later stadium aan bij het Kwaliteitslabeltraject.
Op de ‘Vitaliteitsdag’ van de organisaties op 6 november reikte Edwin Luttik namens Sociaal Werk Nederland de certificaten van het Kwaliteitslabel uit.

Ook certificeerder Marja van Houten is tevreden over de gang van zaken. ‘Iedereen die meedeed heeft de meerwaarde van intercollegiale toetsing ervaren. Je ziet de sterkere én de zwakkere kanten van je collega-organisaties. Het leidde vaak tot vervolgafspraken om nog eens verder te praten over wat men tegenkwam; bijvoorbeeld over registratiesystemen en vernieuwende projecten. Het bleek bovendien een impuls voor verdere samenwerking en uitwisseling. En ik was positief verrast door de grenzeloze nieuwsgierigheid, de oprechte belangstelling voor elkaar.’

Interview

Een uitgebreider verhaal over de eerste intercollegiale toetsing leest u in het interview.