Nieuwsbericht

Versa Welzijn voortvarend aan de slag met de Sociale Basis

30 oktober 2018 | 3 minuten lezen

Versa Welzijn neemt lokaal de regie door een werkdiner te organiseren over de Sociale Basis. Zo creëer je gezamenlijke verantwoordelijkheid voor iets waar je nog jaren met z'n allen aan gaat voortbouwen. Hieronder de nieuwsbrief die Versa vervolgens verspreidde over de aanpak en opbrengst.

Anita Keita over het werkdiner Sociale Basis
Op 11 oktober vond het door Versa georganiseerde werkdiner De Sociale Basis plaats, in de Al Amal moskee in Hilversum. Hans van Ewijk, wat mij betreft de nestor van sociaal werk, gaf drie korte inleidingen. Aan tafel gingen we in gesprek met elkaar over het belang van de sociale basis, over hoe je die versterkt en hoe je investeringen hierin legitimeert. Onderaan dit artikel zie je de korte aftermovie.

Waarom een werkdiner?
Ons doel was meer bewustwording te creëren over het belang van het versterken van de sociale basis én om hierop feedback te vragen van de deelnemers. Deelnemers waren beslissers, beïnvloeders en betrokkenen uit ons werkveld. Het was zo’n ontmoeting waarbij alles klopt en elkaar versterkt: de plek, het eten, de inleider en de aanwezigen. Een avond die smaakt naar meer!

Wat is de Sociale Basis?
De Sociale Basis is alles wat bijdraagt aan sociale inclusie (niemand wordt buitengesloten), sociale gelijkheid (iedereen is gelijkwaardig) en sociale cohesie (iedereen is ingebed in en verbonden met de samenleving. Het gaat hierbij om plaatsen voor ontmoeting en het versterken van verbindingen en relaties. Via deze link kun je de startnotitie van Movisie over de sociale basis lezen.

Kijk de inleidingen van Hans van Ewijk terug
De inleidingen van Hans van Ewijk zijn gefilmd opdat we ze breder kunnen delen. Via deze link kun je de inleidingen luisteren en bekijken. De collega’s van de gemeente Hilversum lieten al weten de film intern en met raadsleden te willen delen. Deel ook en laat zo anderen kennismaken.

Liever de samenvatting lezen?
De kern van het betoog van Hans is hier samengevat:
Sinds de jaren ‘80 groeit het aantal mensen dat een beroep doet op sociale voorzieningen met 10% per jaar. Oorzaak is dat onze maatschappij steeds complexer en minder stabiel wordt en steeds meer claims op mensen legt. Steeds meer mensen komen hierdoor in de problemen en hebben moeite met meedoen, met sociaal functioneren. Veel mensen hebben het moeilijk. Op 1 van de 3 gezinnen is er een gezinslid waar het niet goed mee gaat!

Goede sociale ondersteuning
Hierdoor is eerder meer, dan minder ondersteuning door sociaal werkers en vrijwilligers nodig, om de Sociale Basis te versterken. De kern van sociaal werk is volgens Van Ewijk goede sociale ondersteuning, dat wil zeggen:

  • Meebewegen (ipv diagnose en plan): iedere dag kan de situatie anders zijn
  • Begeleiden (ipv interventie of behandelen of namens je groep spreken): vraagt andere rol van onze werkers.
  • Je laat niet een therapie op mensen los, niet behandelen. Je werkt samen met mensen met wie je samen aan het socialiseren bent: (bijv. terug naar school/ naar werk/ uit huis).

Naar de voorgrond
Volgens Van Ewijk komen sociaal werkers in deze tijd op de voorgrond te staan: zij kunnen mensen in beweging krijgen op het niveau van de leefwereld in buurten en wijken, zowel mensen individueel als collectief. Ze worden meer sociaal ondernemende types. Dit is erg moeilijk, ze moet op veel lagen en niveaus werken, terwijl ze, net als inwoners, door anderen vaak nog niet gelijkwaardig worden gezien. Hun rol is de marginalisering tegen te gaan en individuen en gemeenschappen ondersteunen bij het beter functioneren.

Een echt gesprek
Politici en anderen vragen terecht hoe effectief onze inzet is. Van Ewijk pleit in dit verband voor vertrouwen en het goede gesprek op de goede toonhoogte (niet politiek). Hij is voor goed kwalitatief onderzoek, ca 1x per 3 jaar ipv per jaar. Van Ewijk geeft duidelijk aan dat het meten van harde resultaten niet aan de orde kan zijn in dit domein. Alleen precisiewerk leent zich voor harde metingen en precisiewerk leidt tot fragmentering en is niet wenselijk.

Deze korte samenvatting doet zijn verhaal tekort, dus neem zeker nog even de tijd om de hele inleiding te bekijken. En wil je reageren? Dat kan, stuur een bericht.