Nieuwsbericht

Handreiking huisbezoek sociaal werk aan 75-plussers

Nienke Kuyvenhoven
17 oktober 2018 | 1 minuut lezen

Vele sociaalwerkorganiseties doen huisbezoeken aan 75-plussers. Het huisbezoek is een middel om het gesprek aan te gaan met de oudere, met als insteek: ‘Hoe gaat het met u?’ In het kader van het landelijke programma Eén tegen Eenzaamheid heeft minister de Jonge van VWS alle gemeenten in Nederland uitgedaagd om ook 75+-huisbezoeken te organiseren, en heeft de gemeente Roterdam gevraagd de ervaringen met de huisbezoeken te bundelen in een handreiking. Deze handreiking biedt goede instrumenten waarvan alle sociaalwerkorganisaties in Nederland gebruik van kunnen maken.

Doelen huisbezoek
De huisbezoeken dienen meerdere doelen:

  • Preventie - om zo vroeg mogelijk de risico’s voor o.m. vereenzaming en verlies van mobileit te signaleren.
  • Outreachend - om hulpvragen van ouderen actief en vroegtijdig op te halen.
  • Monitoren - om te weten waar kwetsbare ouderen wonen en vinger aan de pols te houden.
  • Verbinden - om bewoners onderling met elkaar in contact te brengen (ouderen onderling, maar ook vrijwilligers en ouderen).
  • Activeren - om ouderen meer te laten meedoen aan activiteiten in wijk en stad en zelf eventueel ook actief te worden als vrijwilliger.
  • Verbeteren van aanbod - vanuit de huisbezoeken ontstaat een beter inzicht in de behoeften van ouderen. Hiermee kan het wijknetwerk het aanbod in de wijk voor ouderen gezamenlijk verder ontwikkelen, gebaseerd op de wensen en behoeften van ouderen zelf.

Handreiking
In Rotterdam heeft men hun kennis en ervaring gebundeld en in de vorm van een handreiking beschikbaar gesteld. In deze handreiking worden de werkwijze en instrumenten beschreven rond de voorbereiding en het afleggen van de huisbezoeken, de organisatie van de follow up, en het delen van de resultaten van de huisbezoeken met het wijknetwerk voor een beter aanbod in de wijk. Daarnaast zijn instructies, voorbeelden en trainingsmateriaal opgenomen, zoals protocollen en procedures, voorbeeldbrieven, vrijwilligersprofiel, privacyreglement voor het delen van gegevens, etc.