Nieuwsbericht

Plan van aanpak kwetsbare ouderen: verbinding tussen zorg en sociaal domein

Nienke Kuyvenhoven
16 oktober 2018 | 1 minuut lezen

In het Plan van Aanpak Zorg voor Kwetsbare Ouderen, dat is opgesteld in opdracht van het Bestuurlijk Overleg Eerste Lijn, bundelen het medische en het sociale domein hun krachten. Dat is belangrijk nieuws, want uiteindelijk kan de razendsnel groeiende zorgvraag van kwetsbare ouderen alleen worden opvangen door geïntegreerde zorg te bieden.

Toename van beroep op ondersteuning en zorg
Nu al is 18% van de bevolking 65-plus; dat groeit in de komende jaren toteen kwart. Deze tot op hoge leeftijd thuiswonende ouderen gaan in toenemende mate een beroep doen op de zorg dichtbij huis. Van huisartsen,
andere eerstelijns zorgverleners en de professionals in het sociale domein wordt verwacht dat zij samenwerken en samen geïntegreerde zorg en ondersteuning voor kwetsbare ouderen organiseren. Een geïntegreerde aanpak sluit aan bij de wensen en verwachtingen van de ouderen en hun omgeving, vergroot de kwaliteit van hun leven en houdt de zorg voor de betrokken professionals behapbaar.

Start in 2017
In 2017 gaf het landelijk Bestuurlijk Overleg Eerste Lijn (zorg) opdracht voor het ontwikkelen van een geïntegreerd plan van aanpak. Inmiddels is het Plan van Aanpak Zorg voor Kwetsbare Ouderen
een feit. Sinds begin dit jaar wordt hard gewerkt aan de uitwerking. Hierbij werd gelukkig als snel de samenwerking gezocht met Sociaal Werk Nederland. Het bureau levert samen met leden een bijdrage in de deelprojecten van het Plan. De bedoeling is dat regionale en lokale partijen concreet met de uitkomsten van het (landelijke) Plan van Aanpak aan de slag kunnen.

Handvatten voor de praktijk
Gewerkt wordt aan tools die handvatten geven om met elkaar in gesprek te gaan over kosten en om de zorg te organiseren. Denk aan een instrument waarmee je kosten & baten kunt bepalen en een stappenplan
dat helpt bij bijvoorbeeld het lokaal in kaart brengen van kwetsbare ouderen en het maken van een ondersteuningsplan. Uiteraard vormen bij de uitwerking van het Plan van Aanpak de wensen en behoeften van de kwetsbare ouderen het uitgangspunt. vanaf januari 2019 komen de eerste resultaten beschikbaar. 

Ouderenpact
Het Plan van aanpak Kwetsbare Ouderen was al gestart toen minister De Jonge het Ouderenpoact lanceerde. Beide trajecten worden nu met elkaar verbonden.

In bijgaande nieuwsbericht leest u de stand van zaken.