Nieuwsbericht

RAN Collection tool: praktijkvoorbeelden die laten zien hoe je radicalisering signaleert, voorkomt en aanpakt

8 augustus 2018 | 1 minuut lezen

De RAN Collection is een online database met inspirerende aanpakken en projecten in heel Europa die laten zien hoe je radicalisering tijdig kunt signaleren. Maar ook hoe je radicalisering kunt voorkomen en hoe je een deradicaliseringsproces kunt ondersteunen. Een praktische tool ter inspiratie en verbinding waar ook gemeenten en eerstelijnswerkers in Nederland hun voordeel mee kunnen doen.

Acht methodes
De RAN Collection presenteert een reeks van acht methodes van eerstelijnswerkers op het gebied van radicalisering, geïllustreerd door een aantal lessen en projecten uit de praktijk. Zo staan er in de Collection 21 voorbeelden uit Nederland. De Collection moet worden beschouwd als een praktische en groeiende database voor inspiratie van eerstelijnswerkers en beleidsmakers.

Europese commissie
Het Radicalisation Awareness Network (RAN) wordt in opdracht van de Europese Commissie door RadarAdvies ondersteund en gecoördineerd. Inmiddels zijn ruim 3500 professionals aan het netwerk verbonden. Dat zijn vooral eerstelijnswerkers, als wijkagenten, maatschappelijk werkers, gevangenismedewerkers, jongerenwerkers, zorgprofessionals en docenten. Zij worden ondersteund en versterkt in het werk dat zij doen en laten vanuit de praktijk horen waar beleidsmatig behoefte aan is. Ook vinden er ontmoetingen plaats tussen de eerstelijnswerkers, onderzoekers en beleidsmakers.