Nieuwsbericht

Koers en Kansen maakte korte film met sociaal werker Marco en jongeren uit Almere

20 juli 2018 | 1 minuut lezen

Bron: Dit artikel met daarin een korte film is verschenen op de website van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Werkgevers- en brancheorganisatie Sociaal Werk Nederland is een van de partners van het programma Koers en kansen. Hoe kijkt deze organisatie aan tegen sanctie-uitvoering? Wat kan beter? En hoe kan het programma Koers en kansen daaraan bijdragen? Een gesprek met voorzitter Marijke Vos, en een korte film met sociaal werker Marco, en jongeren die het traject Learn2Work volgen in Almere. .

Sociaal werkers en sanctie-uitvoering. Deze combinatie klinkt wellicht niet direct voor de hand liggend, maar is dat wel. ‘Veel sociaal werkers krijgen te maken met de sanctie-uitvoering, wanneer zij kwetsbare jongeren of volwassenen begeleiden die een strafbaar feit hebben gepleegd,’ begint Vos.

‘Natuurlijk proberen sociaal werkers in eerste instantie te voorkomen dat zo iemand de fout ingaat’, vervolgt ze. ‘Maar soms lukt dat niet. Factoren als armoede, geen perspectief op werk, gevoelig zijn voor status, maakt dat sommige groepen nu eenmaal kwetsbaarder zijn om in het criminele circuit te belanden.’

Positieve insteek
Is zo’n jongere of volwassene eenmaal de fout in gegaan, dan is het belangrijk om herhaling te voorkomen. Daarom zijn intensieve begeleiding en coaching heel belangrijk. ‘Het gaat om ‘wat je wilt met je leven’, maar ook om de praktische zaken, zoals een dak boven je hoofd, inkomen, een id-kaart, werk of school. Vaak hebben deze jongeren en volwassenen een negatief zelfbeeld en een klein netwerk. Ze zijn ze opgegroeid in een omgeving waarin ze weinig ondersteuning hebben gekregen. Die ondersteuning proberen wij ze te geven. We vragen ze naar hun droom of talent en helpen hen met de verwezenlijking en ontplooiing daarvan.’
Lees hier het hele interview op de website van JenV. en check de korte film, waarin sociaal werker Marco op pad gaat met jongeren die het traject Learn2Work van De Schoor doorlopen.