Nieuwsbericht

1SociaalDomein, landelijk platform voor het sociaal domein

17 juli 2018 | 2 minuten lezen

www.1sociaaldomein.nl is een nieuw landelijk platform voor iedereen die professioneel betrokken is bij het sociaal domein. Denk bijvoorbeeld aan uitvoerende professionals, beleidsmedewerkers, adviseurs en ambtenaren. Professionals kunnen kennis delen, elkaar vragen stellen en netwerken. Met als doel: een sterker sociaal domein.

Hoe is 1Sociaaldomein.nl ontstaan?
Het idee voor 1Sociaaldomein.nl is ontstaand door talloze gesprekken en brainstorms met diverse professionals in het veld: uitvoerend professionals, leidinggevenden, gemeenteambtenaren, onderzoekers en adviseurs. Daaruit bleek dat er behoefte is aan verbinding, het kunnen delen van goede voorbeelden en gerichte antwoorden op uiteenlopende vragen.

Van wie is 1Sociaaldomein.nl?
1Sociaaldomein.nl is onderdeel van Yard Community. Yard Community ontwikkelt al jaren kenniscommunities voor organisaties binnen het sociaal domein, waaronder Sociaal Werk Nederland, MEE, Nederlands Jeugdinstituut, GGD GHOR Nederland en gemeentes. De platformen die wij implementeren, faciliteren diverse professionals in het sociaal domein in organisatie overstijgend samenwerken en kennisdelen. 

Waarom heeft Yard Community 1Sociaaldomein.nl gelanceerd?
Al geruime tijd leeft het idee - bij ons en een aantal van onze opdrachtgevers - om een koepelplatform neer te zetten dat álle professionals in het sociaal domein met elkaar verbindt. Door de transitie en transformatie is het nog belangrijker geworden dat de diverse werkvelden elkaar weten te vinden en van elkaar leren. En omdat het sociaal domein zo in ontwikkeling is, is het essentieel dat professionals uit zowel praktijk, beleid en onderzoek nieuwe inzichten makkelijk met elkaar kunnen delen.

Wat is het verdienmodel van Yard Community achter 1Sociaaldomein.nl?
Vooropgesteld: Professionals kunnen het platform altijd kosteloos blijven gebruiken. In de toekomst bieden we aan organisaties en samenwerkingsverbanden de mogelijkheid om een channel af te nemen, door middel van een abonnement. Wilt u weten welke mogelijkheden een channel voor uw organisatie kan bieden? Stuur een mailtje naar info@1Sociaaldomein.nl.

Wat is de toegevoegde waarde van 1Sociaaldomein.nl naast alle websites die er al zijn?
1Sociaaldomein.nl wil bijdragen aan de ontwikkeling van het sociaal domein door slimmer met kennis om te gaan en verbindingen te leggen tussen de diverse werkvelden én praktijk, beleid en onderzoek. Een platform waarop professionals direct met elkaar in verbinding staan – ongeacht functie, organisatie of regio - maakt dat mogelijk. 

Hoe wordt de kwaliteit van de antwoorden gewaarborgd?
De antwoorden die worden gegeven op het platform worden door de vraagsteller zelf gewaardeerd als al dan niet ‘nuttig’. De antwoorden kunnen worden gegeven door een sociaal werker, gemeentelijke beleidsmedewerker, teamleider of expert bij een kennisinstituut of andere bij het sociaal domein betrokken professionals.